Rolinek jako kapitán vozí z MS medaile. Zápas se Slováky jako derby nebere

Prvním soupeřem českých hokejistů na letošním mistrovství světa bude Slovensko. Federální derby má vždycky větší náboj než jiné zápasy, rivalita mezi oběma týmy ale už podle Tomáše Rolinka není taková, jako bývala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rolinek (vpravo) bude kapitánem národního týmu

Tomáš Rolinek (vpravo) bude kapitánem národního týmu | Zdroj: ČTK

Česká reprezentace tu slovenskou na mezinárodním poli dost dlouho k ničemu nepustila. Slováci nemohli najít recept na to, jak český tým porazit.

Asi tím největším zápasem bylo finále světového šampionátu v roce 2000, kdy vyhráli Češi. Od té doby uplynulo 14 let, v týmech se začínají objevovat hráči, kteří se narodili až po rozdělení Československa, a to je znát i na ledě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jako kapitán povede národní tým do úvodního zápasu MS Tomáš Rolinek

„Nikdo to nebere jako derby. Tak jako dříve už zápasy přemotivované nejsou. Nádech derby se postupně vytrácí,“ říká Tomáš Rolinek.

Slovensko má jistě v paměti zatím poslední vzájemný zápas, na olympijských hrách ho zvládl lépe český výběr a postoupil. Kádry na světovém šampionátu jsou však jiné a podle českého kapitána nebude turnaj v Minsku chápán jako odveta.

„Nepůjdeme do zápasu s tím, že jsme je na olympijských hrách porazili. Slováci na nás budou nažhavení, budou nás chtít porazit,“ myslí si Tomáš Rolinek, pro kterého to bude třetí mistrovství světa s kapitánským céčkem.

Přestože v Soči chyběl, na svou roli si Rolinek opět zvykl. Jako vůdce týmu už odehrál i zápasy na Euro Hockey Tour.

„Už jsem se s tím sžil. Není to pro mě takový šok, jako v Německu, kdy bylo jasné, že kapitán by měl být Jarda Jágr. Ale nechtěl být tam a nechce být ani tady,“ vysvětluje.

V předchozích dvou případech, kdy Tomáš Rolinek český tým vedl, vždy přivezl medaili. A moc dobře si tuhle statistiku uvědomuje.

„Napadlo mě to. Každá série jednou končí, my ale uděláme všechno proto, aby pokračovala dál,“ dodává Tomáš Rolinek.

Cesta za další medailí začíná soubojem proti Slovensku v 19 hodin a 45 minut.

Nominace hokejistů na MS v Bělorusku 2014 | Foto: Český rozhlas

František Kuna, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme