Švédsko na hokejovém MS opět vede skupinu A, přetahuje se s Kanadou

Kanaďané si na MS v ledním hokeji poradili s Itálií a na několik hodin se opět dostali do čela skupiny A, po večerním vítězství nad Slovenskem je ale znovu předstihli Švédové. Americká reprezentace rozhodla zápas s Kazachstánem až v prodloužení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švéd Backlund (vlevo) slaví gól do sítě Jána Laca, ten v utkání po první třetině střídal

Švéd Backlund (vlevo) slaví gól do sítě Jána Laca, ten v utkání po první třetině střídal | Zdroj: Reuters

Kanada vstoupila do zápasu Itálií vlažně, přečkala ale 3 obrovské šanci Jihoevropanů a ve 14. minutě zápasu se dostala do vedení po střele Joela Warda.

O jasném vítězství pak hráči s javorovým listem na dresu rozhodli ve 2. třetině. Dvakrát se prosadil Cody Hodgson, trefili se i Chimera s Turrisem a Kanaďané vedli 5:0.

V závěrečné části hry vstřelil každý tým po jedné brance a Kanada tak počtvrté na turnaji zvítězila, tentokrát 6:1.

Do vedení ve skupině A se ale ve večerním utkání znovu dostal tým Švédska, který zvítězil nad Slovenskem 3:1.

Ve žlutém hrající Švédové během první třetiny dostali do dvoubrankového vedení. Dvě přesilové hry využili Gustav Nyquist a Mikael Backlund, který propálil Laca 11 sekund před koncem úvodního dějství.

Do druhé třetiny vyměnili Slováci brankáře a zdramatizovali zápas, když se těsně po konci početní výhody prosadil Martin Marinčin a snížil. V úvodu třetí části hry ale Magnus Nygren definitivně rozhodl o vítězství Seveřanů.

Američané ve skupině B opět ztratili, utkání s posledním Kazachstánem totiž vyhráli až v prodloužení.

Kazaši v napínavém zápase dokonce dvakrát vedli. Na Starčenkovu trefu ale odpověděl ještě v 1. třetině Smith, po Romanově gólu na 2:1 otočili zápas Američané Seth Jones a Matt Donovan.

Sedm minut před koncem zápasu ale Roman Starčenko protlačil puk do branky a svým druhým gólem poslal duel do prodloužení, ten ale po minutě rozhodl Seth Jones.

Setha Jonese po utkání s Kazachstánem obklopil spoluhráči, vstřelil 2 góly | Foto: Reuters

Hráči USA mají v tabulce 8 bodů, Kazachstánu zisk bodu z posledního místa skupiny B nepomohl.

Stejný počet bodů jako USA mají po pěti odehraných zápasech Finové, kteří si poradili s reprezentací Švýcarska po samostatných nájezdech.

Do třetí třetiny zápasu šel skandinávský tým s náskokem, který mu zajistili Kivistö a Jokinen. V úvodu poslední dvacetiminutovky ale Suri snížil a 3 a půl minuty před koncem Roman Josi vyrovnal.

Pětiminutové prodloužení nerozhodlo a zápas dospěl až do samostatných nájezdů. Jedinou branku v rozstřelu dal Fin Iiro Pakrainen.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
Kanada - Itálie 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Ward, 22. Hodgson, 27. Chimera (Ward, Scheifele), 30. Turris (Read), 37. Hodgson (B. Schenn, MacKinnon), 57. B. Schenn (MacKinnon, Huberdeau) - 42. Borrelli (Scandella, Johnson). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Gofman - Raming (oba Rus.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 7:4, navíc Ramoser (Kan.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5772.

Švédsko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Nyquist (Axelsson), 20. Backlund (Lindström), 42. Nygren (Klasen) - 30. Marinčin (Réway, Tatar). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Šindler (ČR) - Carlson (Kan.), Leermarkers (Niz.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. Diváci: 7563.

Skupina B:
USA - Kazachstán 4:3 v prodloužení (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Smith (Nelson, Jones), 24. Jones (Smith), 36. Donovan (Gaudreau), 62. Jones (Dekeyser, Gaudreau) - 15. Starčenko (Upper, Dallman), 22. Romanov (Panšin, Lakiza), 54. Starčenko (Antropov). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. Diváci: 10.779.

Finsko - Švýcarsko 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Kivistö (Immonen, Salomäki), 33. Jokinen (Haula), rozhodující sam. nájezd Pakarinen - 42. Suri (Fiala), 57. Josi (Romy, Suri). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek (oba ČR) - Dahmen (Švéd.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 1:2. Bez využití.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme