Těžko najdu něco tak krásného, jako je hokej, smutnil končící Nedvěd

Říká se, že všechno mívá svůj konec - a liberečtí hokejoví příznivci si tuto neměnnou pravdu připomněli včera večer hned dvakrát. Jejich tým se po prohře s Vítkovicemi v předkole play off musel rozloučit s letošním ročníkem extraligy a tečku za svojí úctyhodnou hráčskou kariérou navíc udělal kapitán domácího celku Petr Nedvěd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nedvěd dal neděli dva góly, na body to Liberci nestačilo

Petr Nedvěd dal neděli dva góly, na body to Liberci nestačilo | Zdroj: ČTK

„Klobouk dolů, před jeho kariérou, je to obrovská osobnost. Trošku mě mrzí, že jsme mu tu kariéru ukončili my, chtěl bych se mu omluvit,“ vysvětlil poklonu soupeři odcházejícímu z hokejové scény vítkovický kapitán Jiří Burger.

Liberečtí hráči se po utkání těžko vžívali do představy, že sezóna pro ně končí. „Teď je v šatně klid, nikdo nemá náladu mluvit, asi ani Petr Nedvěd. Jsme zklamaní, že jsme nenatáhli tu sérii,“ povzdechl si obránce Jiří Hunkes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Také vítkovičtí hokejisté nebyli z Nedvědova konce nadšení

Rozloučení s ikonou libereckých fanoušků se Bílým tygrům opravdu nepovedlo. Petr Nedvěd by si býval zasloužil příjemnější hokejový dárek. „Je to pro nás těžké, pro něj asi nejvíc. Bude to pro nás velká ztráta, ten bude chybět na ledě, v kabině, úplně všude,“ říkal Tomáš Fillipi.

Nedvěd si své loučení s hokejem předem naplánoval, ale doufal, že včerejší utkání nebude tím opravdu posledním.

„Ta porážka byla krutá, bohužel. Samozřejmě pak, když už jsme ztráceli a hráli většinu času v oslabení, tak už byla malá šance, že ten zápas zvrátíme. Myšlenky pak byly všude možně a asi jsem si během chvilky prošel svou kariéru. Hokej pro mě byl všechno a asi těžko najdu něco tak krásného, jako je hokej,“ končil se zlomeným hlasem Petr Nedvěd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kariéru Petra Nedvěda zavzpomínal Miroslav Horák

„Byl výjimečný povahou. Pro mnohé byl hokejovým playboyem, který si užíval nejen hokeje, ale i života. Nebyl to typický týmový lídr, ale měl skvělé hokejové dovednosti. Nikdy nevyhrál zlatou medaili, ale i tak toho dosáhl hodně,“ řekl Českému rozhlasu Miroslav Horák z deníku Sport.

Další Nedvědovo směřování je nejasné. „Myslím, že si dá naprostý oddych. Pojede na Floridu, bude si v klidu užívat a potom se pustí do nějakého podnikání,“ odhaduje Miroslav Horák.

25 let na vrcholu

Ve své kariéře toho Petr Nedvě stihl hodně. Na začátku revolučního roku 1989 emigroval po mládežnickém turnaji v Calgary do Kanady. Bylo mu sedmnáct let a brzy začal ukazovat v zámoří svoje schopnosti. Ve Western Hockey League se stal nováčkem roku, v draftu slavné NHL si ho vybral Vancouver jako druhého v celkovém pořadí.

V nejslavnější hokejové soutěži odehrál Nedvěd se střídavými úspěchy a přestávkami celkem 15 sezón a vyměnil sedm týmů. V Pittsburghu spolupracoval s Jaromírem Jágrem, a v sezóně 1995/96 hrál semifinále Stanley Cupu.

Hokejista Petr Nedvěd se na olympijských hrách představí po dvaceti letech | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Na reprezentační úrovni dosáhl největšího úspěchu s týmem Kanady, na olympijských hrách v roce 1994 slavil stříbro. Znovu si pak zahrál pod pěti kruhy až po dvaceti letech už jako hokejový veterán a v české reprezentaci

„Jsem Čech a jsem na to hrdý. Je to pro mě daleko více srdeční záležitost a je paráda, že se to povedlo,“ neskrýval nadšení z nominace Petr Nedvěd.

Olympijský turnaj nakonec skončil pro český tým vyřazením ve čtvrtfinále, reprezentační medaili ale zkušený hokejista má, v roce 2012 získal bronz na světovém šampionátu.

Posledních sedm let kariéry odehrál Petr Nedvěd v domácí extralize. Nejprve jednu sezónu ve Spartě, zbývající pak v rodném Liberci.

Aleš Procházka, Martin Charvát, Mirko Vasić, Petr Král, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme