Trable Martina Pruska

Když vrcholového sportovce postihnou problémy se srdcem, každý maximálně zbystří. Letos se tyto problémy dotkly i hokejové Tipsport extraligy, jmenovitě Martina Pruska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Prusek

Martin Prusek | Foto: Hokej.cz

Vrcholový sport, to není jen radost z vítězství, nebo smutek z proher, či fyzická dřina. V lepších případech je to i sláva a peníze, ale také zranění nebo jiný zdravotní problém. To všechno dělá svět sportu tak atraktivním. Ovšem pouze do doby, než se vrcholový sportovec dozví, že má problémy se srdcem.


„Zánět srdečního svalu. Prostě to srdce nefunguje tak jak má. Je to jako zánět svalu a srdcem také sval a když nefunguje normálně, tak je člověk unavený a necítí se,“ popisuje Martin Prusek diagnózu, kterou se dozvěděl letos v létě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trable Martina Pruska

I proto se místo kol hokejového drilu roztočila ta nemocniční. Vždyť při vzpomínkách
na televizní obrázky zhrouceného Alexeje Čerepanova, nebo Jiřího Fischera mrazí ještě teď.

„Někdy se mi špatně dýchalo a nějaká zátěž nebyla možná, takže samozřejmě nejsem rád, že ten nález mám, ale jsem rád, že se na to přišlo a nešel jsem do nějakého plného tréninku s nemocným srdcem,“ vzpomíná Martin Prusek.

Nechci to uspěchat

Problémy se srdeční činností objevily u něj poprvé v březnu letošního roku. Vzhledem k závažnosti tohoto onemocnění, provází léčbu obrovská opatrnost. I proto je gólman, jenž měl být letos jedničkou Vítkovic, stále pod dohledem.

„Já jsem začal asi před dvěma měsíci pomaličku trénovat a ta zátěž se pomalu zvyšuje. Samozřejmě, že docházím na kontrolní vyšetření na CT, srdce a echa srdce. Podle toho buď si přidávám nebo když jsem unavený, tak zvolním. Opravdu pomalu.“


Na začátku sezóny se mluvilo o tom, že by se účastník předposledního světového šampionátu ve Švýcarsku mohl poprvé objevit mezi extraligovými mantinely někdy v období vánoc. Už ale příklad Jiřího Fischera naznačil, že odhadovat prognózy u tohoto druhu onemocnění se rovná téměř věštění z křišťálové koule.

„Na ledě se občas objevím jen v teplákovce a bruslích. Bruslím jen lehce v brankářském postoji, ale výstroji ještě ne. Vůbec se tím nezabývám, jestli to bude v prosinci nebo to vůbec letos nebude. Já bych byl tedy rád, kdyby to bylo, ale nechci to nějak uspěchat,“ říká Martin Prusek.

Radim Sajbot, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme