Vítězové z Nagana vyjedou společně na led, uctí památku trenéra Hlinky

Poprvé od roku 1998 se na ledě sejde kompletní hokejový tým, který v Naganu vybojoval zlaté olympijské medaile. V sobotu 30. srpna nastoupí ve Zlatém utkání v Jihlavě proti mistrům světa z let 1999 až 2001. Exhibiční zápas se uskuteční jako vzpomínka na trenéra Ivana Hlinku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hokejová reprezentace.

Česká hokejová reprezentace. | Foto: Filip Jandourek

„Hráče jsme vůbec nepřemlouvali. Ta myšlenka vznikla spontánně po půlnoci v restauraci U Prince při patnáctiletém výročí Nagana,“ vzpomíná Slavomír Lener.

„Kluci sami chtěli, aby se utkání uskutečnilo. A byl jsem moc překvapen, že i kluci ze zámoří říkali, že přijedou a budou se těšit na možná poslední šanci si dohromady zahrát,“ říká Slavomír Lener, který bude ze střídačky koučovat tým naganských vítězů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V hokejové exhibici na počest Ivana Hlinky se utkají výběry vítězů z Nagana a zlatého hattricku

Zlatí olympionici se sejdou takřka v kompletním složení. Otazník v tuto chvíli visí jen nad příletem Petra Svobody. Jen na střídačce pak budeJiří Dopita a v roli nehrajícího kapitána Vladimír Růžička.

Dlouho to vypadlo, že bez výstroje bude i Dominik Hašek. Toho se ale organizátorům podařilo přemluvit alespoň na odchytání jedné třetiny.

„To je moje obchodní tajemství,“ mlží bývalý reprezentační obránce a dnes manažer Jihlavy a organizátor Zlatého utkání Bedřich Ščerban.

„Chápu, že by všichni trenéři chtěli vědět, jak se přemlouvají hráči, aby přijeli a neodmítali pozvánky, ale nechám si pro sebe, jak se mi podařilo přemluvit Dominika, aby porušil svůj výrok, že už nikdy nepůjde do branky,“ dodal Ščerban.

Sestava bude stejná jako v Naganu

Parta z Nagana nastoupí v sestavě s Haškem a posléze Čechmánkem v brance. V obraně Šlégr se Šmehlíkem, Libor Procházka s Hamrlíkem a Kučera se Špačkem.

Útoky budou hodně podobné těm z Nagana: Jágr-Lang-Straka, Reichel-Hejduk-Ručinský, Čaloun-Patera-Martin Procházka a ke dvojici Beránek, Moravec bude naskakovat vždy ten nejčerstvější.

Ale ani tým trojnásobných mistrů světa nebude postrádat své hvězdy. Přesnou sestavu však zatím trenér Augusta prozradit nechce.

„S Vláďou Martincem si to necháváme nakonec, ale určitě nebudou chybět Výborný, Hlinka, Ujčík, Vlasák, Tomajko, Broš či Prospal. Až přijedou a budou v kabině, tak se s nimi domluvíme, jak budou hrát,“ vysvětluje rodák z Havlíčkova Brodu, který jako trenér dovedl reprezentaci ke dvěma triumfům na světových šampionátech.

V obou týmech jsou stále ještě aktivní hokejisté, a tak se dá čekat, že si na své přijdou nejen sběratelé podpisů, ale i kvalitního hokeje dychtiví fanoušci.

„Každý se víceméně udržuje, nikdo na tom není nějak tragicky,“ říká jeden z aktérů duelu, obránce Jiří Šlégr.

„Když vylezeme na led, tak každý z nás bude mít chuť dát gól a udělat nějakou parádičku. O výsledek nejde. Bylo by dobré, kdyby padalo hodně gólů a diváky zápas bavil. Sám bych byl nejradši, kdyby to skončilo remízou a jely se nájezdy,“ prozradil důrazný obránce.

Zlaté utkání se hraje v sobotu 30. srpna na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě od 17 hodin a 30 minut.

Předpokládané sestavy týmů:

Nagano 1998:
Brankáři: Dominik Hašek, Roman Čechmánek.
Obránci: František Kučera, Libor Procházka, Jaroslav Špaček, Richard Šmehlík, Roman Hamrlík, Jiří Šlégr.
Útočníci: Pavel Patera, Robert Lang, Jan Čaloun, Martin Procházka, Robert Reichel, David Moravec, Milan Hejduk, Martin Ručinský, Martin Straka, Josef Beránek, Jaromír Jágr.
Trenér: Slavomír Lener, nehrající kapitán Vladimír Růžička.

Zlatý hattrick 1999-2001:
Brankáři: Milan Hnilička, Vladimír Hudáček, Dušan Salfický.
Obránci: Petr Buzek, Martin Richter, Radek Martínek, Ladislav Benýšek, František Kaberle, Karel Pilař, Martin Štěpánek, Jiří Vykoukal.
Útočníci: Michal Broš, David Výborný, Viktor Ujčík, Václav Prospal, Petr Čajánek, Jaroslav Hlinka, Jan Tomajko, Václav Varaďa, Tomáš Vlasák, Roman Šimíček, Tomáš Kucharčík.
Trenéři: Josef Augusta, Vladimír Martinec.

Petr Kadeřábek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme