Vznikla Česká asociace hokejistů, její předseda Marek Černošek projektu věří

V Česku vznikla Česká asociace hokejistů, která bude po vzoru vyspělých hokejových zemí hájit zájmy a práva hráčů. Zatím jen těch, kteří působí v nejvyšší domácí soutěži. V minulosti byly už dva pokusy asociaci založit, jenže všechny zkrachovaly. Ten třetí má podle svých hlavní představitelů největší šanci na úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litvínovský obránce Marek Černošek (vlevo) se raduje společně s Richardem Jarešem z rozhodující branky zápasu, která znamenala vítězství Litvínova nad Českými Budějovicemi 4:3.

Litvínovský obránce Marek Černošek (vlevo) se raduje společně s Richardem Jarešem z rozhodující branky zápasu, která znamenala vítězství Litvínova nad Českými Budějovicemi 4:3. | Zdroj: ČTK

„Začal jsem obráceně, než začala ta předchozí asociace. Nejdříve jsem poctivě připravil koncept tak, jak by měl fungovat. Potom jsem objel všechny týmy, ve všech kabinách jsem stál před kluky a řekl jsem jim, co si představuji pod pojmem ‘asociace‘. Od kluků jsem vybral podpisy na přihlášky za člena Asociace, a tím pádem teď zastupuji nějakých 350 hráčů extraligy, což je pádný důvod, proč by se tato asociace mohla rozjet. A já věřím, že se rozjede,“ říká předseda nově vzniklé Asociace českých hokejistů a obránce Kladna Marek Černošek.

Projektu pevně věří, stejně tak jako věří i v jeho účinnost. Asociace bude hájit zájmy hráčů po právní stránce, zajišťovat finanční servis pro případ jakýchkoli problémů a měla by fungovat tak, aby pokryla problém s klubem nebo problém v profesním i osobním životě. Než se Marek Černošek do budování asociace pustil, potřeboval podporu. A ta se mu od majitelů či zástupců klubů dostala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Černošek a Martin Ručinský hovoří o nově vzniklé Asociaci českých hokejistů

„Tato asociace funguje ve všech vyspělých hokejových zemích kromě nás. Myslím, že bylo na čase, aby tu něco takového vzniklo. O mě, o Jardu Bednáře nebo o Petra Nedvěda už nejde, jde hlavně o mladší kluky, kteří přijdou a budou potřebovat určitou pomoc a zastoupení. Myslím, že tato asociace jim to poskytne a svým způsobem se o ně postará,“ říká Martin Ručínský, který dlouhá léta působil v zámořské NHL, kde je asociace neodmyslitelnou součástí hokejových smluv.

V Česku by ale do budoucna neměla působit jen v extralize, ale i o soutěž níž, kde vychovávají mladé hokejové talenty.

„Přemýšleli jsme o tom. Budu na tom pracovat už průběhu prvního roku fungování Asociace pro extraligové hráče. Určitě je to velmi důležité, 50 % hráčů, kteří hrají 1. národní, má pořád šanci se do extraligy dostat. Dalších 50 % hráčů má minimálně ambice do extraligy nakouknout. Je to skupina, která si asociaci zaslouží úplně stejně jako extraliga,“ dodává Marek Černošek.

Tomáš Lörincz, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme