Grammy za album roku získali kanadští The Arcade Fire

V Los Angeles se po třiapadesáté udílely ceny hudebního průmyslu Grammy. Ocenění za nejlepší album roku si odnesla kanadská skupina The Arcade Fire. Nejvíc cen pak dostala countryová skupina Lady Antebellum, odnesla si jich celkem pět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina The Arcade Fire získala Grammy za nejlepší album roku

Skupina The Arcade Fire získala Grammy za nejlepší album roku | Foto: AFP

Úvod letošních Grammy byl věnovaný poctě královně soulu Arethě Franklinové, která se zotavuje z vážných zdravotních problémů. Ale pak už se předávaly ceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Udílení cen Grammy sledoval zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Jazzová zpěvačka Esperanza Spaldingová byla podle svých slov překvapená, když dostala ocenění jako nejmladší nadějná umělkyně. Hlavně asi proto, že se v téhle kategorii čekalo vítězství mladičkého Kanaďana Justina Biebera. Ten ovšem neuspěl.

Rapper Eminem, nominovaný na deset ocenění, nakonec dostal jen dvě: jedno za nejlepší rapovou písničku, druhé za nejlepší rapové vystoupení.

Zpěvačka Lady Gaga nezklamala už tím, že na udílení cen dorazila v obřím vajíčku neseném polonahými mladíky. Potom si vyzvedla zlatý gramofonek za nejlepší popové album.

Viditelné a slyšitelné byly letos také postarší hvězdy rock´n´rollu. Mick Jagger zazpíval stejně jako Bob Dylan. Jejich věkový vrstevník Neil Young dostal cenu za nejlepší rockovou písničku. Veteráni rocku a popu si užili své a dostali se jim náležité pozornosti a pocty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní ceny Grammy okomentoval v Ozvěnách dne hudební dramaturg Rádia Wave Tomáš Turek

Ale hvězdou večera byla nepochybně country skupina Lady Antebellum z Nashvillu v Tennessee. Ze svých šesti nominací, jež jí vynesla deska Need You Now, uspěla v pěti kategoriích.

„Je tam protnutí záliby v tradici popu a hodných dětí, které mohou poslouchat i rodiče. Neofolková vlna a resurekce tradiční americké folkové hudby zkrátka prosákla i do mainstreamu,“ vysvětluje úspěch kapely Lady Antebellum hudební dramaturg Rádia Wave Tomáš Turek.

Sympatickým překvapením bylo hlavně ocenění kanadské skupiny The Arcade Fire, která získala trofej nejcennější - Grammy za album roku.

Kanaďané, kteří se dali dohromady v Montrealu v roce 2001, byli už nějakou dobu klubovým hitem ve Spojených státech. Při udílení cen Grammy ale dosáhli na cenu nejvyšší, a to se v případě kanadských skupin až tak často nevidí.

Ceny Grammy se udělují ve více než 100 kategoriích od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu sdružení v Národní akademii nahrávacích umění a věd.

Vít Pohanka, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme