Národní muzeum posílá autentický záznam Dvořákovy Rusalky do New Yorku. Česko opustí poprvé

Jediný autentický notový záznam Rusalky Antonína Dvořáka opustí bezpečí depozitářů Národního muzea a v přísném bezpečnostním režimu se vydá na cestu do Spojených států. Na přesun ho připravovali v Českém muzeu hudby. Pojistná hodnota silného svazku vázaného v kůži je několik desítek milionů korun. Českou republiku opustí vůbec poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava v Českém národním domě v New Yorku, kam dílo zamíří, potrvá tři týdny a začne 2. února

Výstava v Českém národním domě v New Yorku, kam dílo zamíří, potrvá tři týdny a začne 2. února | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

„Navazujeme na velký úspěch, kdy jsme vystavovali v New Yorku partituru Novosvětské u příležitosti koncertu České filharmonie v Carnegie hall. To se vlastně Novosvětská symbolicky vracela domů na místo svého vzniku úplně poprvé. Teď je druhá velice významná příležitost a to je to, že Metropolitní opera nastudovala Rusalku a 2. února bude mít premiéru,“ vysvětluje ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava v Českém národním domě v New Yorku, kam dílo zamíří, potrvá tři týdny a začne u příležitosti premiéry Dvořákovy Rusalky v Metropolitní opeře. Přesný termín vývozu vzácného rukopisu Národní muzeum vzhledem k bezpečnostním opatřením ale nechce sdělovat.

Na dalekou cestu dílo připravují v Českém muzeu hudby, kde se o něj v laboratořích starají restaurátoři. „Restaurátor pečuje o dílo před odjezdem. Už je připravený kufr, který měří teplotu i vlhkost. Všechny předměty budou zabalené a uložené,“ popisuje ředitel muzea Emanuele Gadaleta, který je původem z Itálie.

Kufr vypadá velmi pevně a od technického termoobalu vede také několik černých kabelů. Podle Gadalety jde o bezpečnostní prvek, který ale zároveň poskytne restaurátorům informace o tom, v jakých klimatických podmínkách bylo dílo převáženo. To pomůže s postupným přemístěním zpět do depozitáře.

Výstava v Českém národním domě v New Yorku, kam dílo zamíří, potrvá tři týdny a začne 2. února | Foto: Michaela Vetešková

Ve stejné místnosti, kde se kufr s izolační jednotkou a bezpečnostními prvky nachází, restaurátoři na autentickém záznamu díla také pracují. Na rukou mají bílé bavlněné rukavice a notový záznam bedlivě střeží. „Nemůžeme riskovat žádné poškození. Partitura Rusalky je velmi vzácná,“ vysvětluje Gadaleta.

„Psal krásně, malým písmem. Člověk je úplně fascinovaný. Měl pevnou ruku a málo opravoval,“ popisuje ředitel muzea. To, že autentický záznam poputuje do Spojených států, vnímá podle svých slov podobně, jako kdyby své dítě posílal poprvé samotné na nákup.

„Věříme, že je to rozumné a naše přípravy bezpečnosti budou fungovat. To, že se bojíme, je normální, ale věříme, že to bude bez problémů. Máme zkušenosti s další partiturou od Dvořáka, před dvěma lety byla v Americe vystavena Novosvětská. První případ dopadl velice dobře a není důvod, proč by ten druhý neměl,“ dodává Gadaleta.

Kniha vázaná v kůži s pojistnou hodnotou na několik desítek milionů korun byla dosud v depozitáři pražského Národního muzea. Výstava v americkém New Yorku bude trvat tři týdny.

Výstava v Českém národním domě v New Yorku, kam dílo zamíří, potrvá tři týdny a začne 2. února | Foto: Michaela Vetešková

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme