Novým šéfdirigentem České filharmonie bude Jiří Bělohlávek

Taktovku šéfdirigenta České filharmonie převezme světově uznávaný dirigent Jiří Bělohlávek. Potvrdilo to ministerstvo kultury, kde s ním odpoledne podepíše vedení filharmonie smlouvu. Koncertovat s Českou filharmonií ale začne zřejmě až na podzim roku 2012. Bělohlávek v současnosti působí na prestižním šéfdirigentském místě u Symfonického orchestru BBC v Londýně a je považován za nejúspěšnějšího českého dirigenta současnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Bělohlávek

Jiří Bělohlávek | Foto: Press kit

V roce 2012, kdy Bělohlávkovi vyprší smlouva v Londýně, ukončí spolupráci s českými filharmoniky také současný šéfdirigent Izraelec Elijahu Inbal.

Vedení České filharmonie o podpis smlouvy s Bělohlávkem, který je považován za nejúspěšnějšího českého dirigenta současnosti, dlouho usilovalo. Jednalo s ním jako s jediným oficiálním kandidátem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobnost Jiřího Bělohlávka přiblížil na Rádiu Česko hudební publicista Jindřich Bálek

Očekává se od něho především posílení pozice tělesa na mezinárodní hudební scéně. Bělohlávka chtěl nejen ministr, ale taky hudební kritici. Filharmonici podle jejich generálního ředitele Davida Marečka potřebují silnou dirigentskou osobnost, nejlépe českého původu.

V čele filharmonie nebude poprvé

Pro Bělohlávka nebude funkce šéfdirigenta České filharmonie ničím novým, v 90. letech si ji už vyzkoušel. Přesněji v letech 1990 až 1992. Jeho odchod tehdy znalci hodnotili jako historickou chybu, která zahájila v tělese dvacetiletou krizi. Filharmonici si tehdy v tajných volbách místo něj zvolili Němce Gerda Albrechta za prvního zahraničního šéfdirigenta. Bělohlávek se na protest proti způsobu volby své funkce vzdal. Spolupráci s filharmonií ale nikdy nepřerušil.

Podle hudebního publicisty Jindřicha Bálka z Českého rozhlasu 3 – Vltava je dnes situace ve filharmonii taková, že důležitá část orchestru si Bělohlávkův nástup na šéfdirigentský post přeje.

„A ti, kteří si to třeba v duchu nepřejí, myslím, že jsou aspoň natolik rozumní, aby si uvědomili, že Jiří Bělohlávek v této situaci skutečně může České filharmonii pomoc,“ řekl Bálek na Rádiu Česko.

Dodal, že od nového šéfdirigenta může filharmonie očekávat dlouhodobé koncepční směřování, které jí po léta chybí.

Alžběta Havlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme