Projekt Floex získal dvě žánrové ceny Anděl 2011

V pražském Paláci Akropolis se rozdávaly žánrové ceny Anděl 2011. Jde o první část letošního udílení cen Akademie populární hudby, která se zaměřuje na menšinové a alternativní hudební žánry. Absolutním vítězem se zdá být multiinstrumentalista Tomáš Dvořák se svým projektem Floex.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Floex

Floex | Foto: Standa Soukup

Proměnil obě nominace – jeho album Zorya získalo Anděly v sekcích elektronická hudba a alternativní hudba. Tato nahrávka mladého hudebníka, který spolupracuje i s divadelníky a výtvarníky (například Federicem Díazem, tvoří hudbu pro počítačové hry), byla nominována i v hudebních cenách Apollo.

Tomáš Dvořák, která vydal loni po deseti letech pod svou značkou Floex nové album Zorya říká, že časový odstup mezi deskami určitě pomohl, aby se zdařila kvalitní věc:

Přehrát

00:00 / 00:00

Žánrové hudební ceny Anděl 2011 představuje redaktorka Zuzana Filípková.mp3

„Je tam zkoncentrovanější těžší energie. Je abstraktnější, zvukovější, melancholičtější a já doufám, že hlubší. Ty základní principy se asi nezměnily. Rád propojuji svět akustických nástrojů a elektroniky,“ popisuje svou tvorbu nenápadný hudebník Tomáš Dvořák.

Ceny byly uděleny v osmi kategoriích. V každé porota nominovala tři kapely nebo sólisty, vedle Tomáše Dvořáka měl dvě nominace také raper Bonus.

V kategorii world music zvítězila Zuzana Lapčíková Kvintet s deskou Rozchody, návraty.V poslední sekci jazz and blues vyhrál mladý moderní jazz v podání šestice muzikantů sjednocených pod názvem Vertigo. Jak říká jejich vydavatel, majitel Animal Music Petr Ostrouchov, pro každého obchodníka v hudební branži je taková cena velmi příjemná:

Žánrové ceny Anděl 2011
Elektronická hudba – Floex
Alternativní hudba – Floex
Hip-hop – Prago Union
Hard & heavy – Heiden
Ska & reggae – Coco Jammin Production
Jazz & blues – Vertigo
Folk & country – Druhá tráva
World music – Zuzana Lapčíková Kvintet

„Je to samozřejmě veliká pocta, násobená tím, že to je pro naše vydavatelství pátý Anděl v řadě. Budeme se snažit i dál vydávat jazzové desky, které zaujmou nejen novináře, ale i posluchače. Byť je to těžké a ekonomicky náročné,“ uvádí Ostrouchov.

Anděla v kategorii ska & reggae získali Coco Jammin Production s nahrávkou Sklizeň, v hip-hopu opět zabodovala skupina Prago Union. V kategorii folk & country získala Anděla kapela Druhá tráva, která je na hudební scéně už přes dvacet let s Robertem Křesťanem v čele.

V kategorii hard & heavy byl Anděl obsazen skupinou Heiden a jejím albem Dolores.

Skupina Heiden získala Anděla 2011 v kategorii hard and heavy | Foto: ČTK

Žánrovým Andělům předsedají poroty specializované na jednotlivé žánry složené především z hudebních publicistů a odborníků.

Jak říká jedna z porotkyň Jana Kománová, jde sice o okrajovou záležitost, ale je to výborný způsob jak kvalitní hudbu dost i do povědomí velkých médií a většinové společnosti:

„Je to pro ně pozitivum i pro jejich další tvorbu. Do své biografie si pak mohou napsat: ´dostal jsem Anděla´, což bývá docela zásadní,“ dodává publicistka.

Letošní 21. ročník Cen akademie populární hudby proběhne 8. března v Incheba aréně v pražských Holešovicích.

Ceny se opět rozdají v sedmi kategoriích: skupina roku, zpěvák a zpěvačka roku, objev roku, album roku, skladba roku a videoklip roku.

Udělí se cena Deska roku za neprodávanější album a vyhlásí se i takzvaná Síň slávy. Nominovaní opět živě vystoupí na pódiu, roli moderátorky letos přijala Marta Jandová.

Zuzana Filípková, Jakub Viliš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme