Česko se odvolá proti verdiktu Švýcarů v kauze MUS

Česko se odvolá proti rozhodnutí švýcarského soudu, který zamítl připojení státu k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti. Uvedly to Lidové noviny. Podle Švýcarů vznikla České republice škoda 3 miliardy 400 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrchová těžba uhlí.

Povrchová těžba uhlí. | Foto: Tomáš Adamec

Česká republika má údajně na odvolání 10 dní. Federální soud v Bellinzoně přitom zamítl českou žádost o připojení k trestnímu řízení už 19. prosince. Švýcarská prokuratura odmítá, že by českou stranu informovala o možnosti připojit se k řízení až letos v září. Stalo se tak prý už v roce 2006, ale české úřady zaujaly pasivní postoj a daly najevo nezájem.

Švýcarské úřady kvůli šetření případu praní špinavých peněz, podvodu a falšování dokumentů, zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků, to je v přepočtu skoro 12,2 miliardy korun. Česká vláda začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět.

Premiér Petr Nečas uvedl, že je ve hře civilní žaloba, účast na trestním řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu.

V Česku se mezitím zjišťuje, kdo za promeškání doby pro připojení k žalobě nese odpovědnost. Kontrola na státním zastupitelství došla k závěru, že žalobci, kteří měli na odboru závažné hospodářské kriminality případ na starosti, postupovali laxně. Šéfka odboru Marcela Kratochvílová a její zástupce Stanislav Letko tak přišli o funkce a hrozí jim kárná žaloba.


Igor Maňour, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme