Lobbista Janoušek převzal obvinění, je podezřelý ze dvou trestných činů

Policie předala lobbistovi Romanu Janouškovi obvinění za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to může jít až na 10 let do vězení. V pátek Janoušek v opilosti naboural, zranil ženu a od nehody ujel. Policie ho dopadla a po výslechu propustila. Proč ho neumístila v cele předběžného zadržení a neobvinila hned, je předmětem kritiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek při oznamování obvinění

Ředitel pražské policie Martin Vondrášek při oznamování obvinění | Zdroj: ČTK

„Došlo - dle domluvy s podezřelým panem Janouškem – v domluvený čas k předání usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestné činy přečin – ohrožení pod vlivem návykové látky a zločin – těžké ublížení na zdraví,“ potvrdil Radiožurnálu šéf pražských policistů Martin Vondrášek.

„V tuto chvíli je o udělení obvinění zpraven dozorující státní zástupce, v tomto případě Obvodní státní zastupitelství Praha 4, které nás požádalo o předložení spisu, a to zítra odpoledne, kdy rozhodně o dalším postupu.“

Server iHNed.cz uvedl, že Janouška bude hájit pražský advokát a bývalý prokurátor Vít Široký. Je ale možné, že si Janoušek najme víc advokátů. Široký už obhajoval například bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, který byl odsouzený za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Policejní postup rověřují kontrolní orgány

Postup policistů, kteří Janouška v pátek po výslechu propustili, budí pochybnosti. Pražský policejní ředitel své podřízené ale hájí. Podezření, že by nějak pochybili, prý momentálně nemá.

Janoušek se po autonehodě odmítl podrobit krevním testům. Uvedla to Česká televize s tím, že na protialkoholní stanici Nemocnice Na Bulovce byl prý jen pár minut a hlídka navíc nepostupovala běžným způsobem.

Janoušek prý neměl při příjezdu ani při pobytu na záchytce nasazená pouta. Podle sanitáře z protialkoholní stanice byl podnikatel navíc arogantní a nespolupracoval.

Vondrášek Radiožurnálu potvrdil, že jednání policistů při vyšetřování páteční nehody vlivného podnikatele a lobbisty Romana Janouška prověří vedle policejního prezídia i samotná policie v Praze.

Policie také stále nevyslechla zraněnou ženu vietnamského původu, která je stále v motolské nemocnici a hlídají ji dva policisté. O ochranu požádala Česko-vietnamská společnost.

Odposlechy hovorů Bémovi

Vlivného pražského podnikatele a lobbistu Romana Janouška vyšetřují policisté i kvůli odposlechům rozhovorů s bývalým primátorem Pavlem Bémem z ODS, podle kterých ovlivňoval zakázky na pražském magistrátu.

V pondělí by se kvůli tomu měla mimořádně sejít i pražská ODS. Celorepublikové vedení strany zatím mlčí a kauzu chce řešit příští týden, pravděpodobně v úterý.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme