Soud ve Švýcarsku zamítl odvolání České republiky v kauze MUS

Švýcarský soud zamítl odvolání České republiky, kterým se chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům Mostecké uhelné společnosti. Český stát se k žalobě nestihl přidat včas, a žádal proto o prodloužení lhůty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýpadlo KK1300 je určeno pro povrchovou težbu na lomu v dolech Bílina.

Rýpadlo KK1300 je určeno pro povrchovou težbu na lomu v dolech Bílina. | Foto: Filip Jandourek

„Odvolání proti rozsudku federálního trestního soudu Švýcarska o prominutí lhůty pro připojení se České republiky do trestního řízení bylo stížnostním soudem 1. března 2012 zamítnuto,“ upřesnil Robert Hurt z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Stát se chtěl ucházet o miliardy, které jsou teď blokované ve Švýcarsku. Rozhodnutím soudu přišel o další možnost, jak se k soudnímu sporu připojit jako poškozený. Ministerstvo financí ale podá civilní žalobu. Kvůli její přípravě už si najalo ve Švýcarsku drahé právníky.

„Není to nějak překvapivé, čekali jsme to. Pro nás se nic nemění, dál budeme usilovat o získání prostředků, pokud skutečně bude žaloba úspěšná. Nikdo nás nemůže zbavit našeho práva poškozeného, pokud jsme skutečně poškozeni. Podle našich informací i kdybychom byli připojeni, tak by nás stejně soud odkázal na zpracování civilní žaloby k jinému soudu. Tato civilní žaloba bude podána v průběhu dubna,“ potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma jsme ve Stalo se dnes rozebrali s projektovým manažerem Transparency International Radimem Burešem

České republice údajně vznikla v kauze Mostecké uhelné společnosti škoda ve výši téměř tří a půl miliard korun. Šance získat zpět pravděpodobně nelegálně vyvedené peníze rozhodně nekončí, civilní žaloba ale bude složitější, než kdybych bylo Česko součástí trestního řízení, upozorňuje vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake:

Záleží na rozsudku, který ve Švýcarsku padne

„Už to bývalo mohlo být hotovo, kdybychom té možnosti využili. Teď jsme si to trochu zkomplikovali, nicméně případná výplata náhrady škody tak jako tak závisí na tom, jestli skončí trestní řízení ve Švýcarsku odsuzujícím výrokem, nebo neskončí, což my samozřejmě předjímat nemůžeme a nezávisí to na České republice.“

Česko už dříve žádalo o prodloužení lhůty, během které by se ještě mohlo k procesu připojit, federální soud v Bellinzoně ale žádost už 19. prosince zamítl. Neshledal prý důvody, proč České republice prominout promeškání lhůty. Česko pak mělo deset dní na podání odvolání.

Česku zbyla poslední možnost, jak se dostat k penězům z MUS. Civilní žaloba

Číst článek

Švýcarská strana také odmítá, že by Českou republiku informovala o možnosti připojit se k řízení příliš pozdě. Stalo se tak prý už v roce 2006, české úřady ale zaujaly pasivní postoj. Kvůli průtahům už ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal kárné žaloby na čtyři státní zástupce včetně odvolaného vrchního žalobce Vlastimila Rampuly a jeho náměstka Jiřího Grygárka.

„Ta první žádost (ze Švýcarska) se objevila na sklonku roku 2006 a od té doby český stát nebyl schopen se zorganizovat natolik, aby na švýcarskou nabídku odpověděl a byl schopen se o veřejné prostředky, o které se pravděpodobně jednalo, efektivně ucházet,“ konstatoval ve Stalo se dnes Radim Bureš z Transparency International a pokračoval:

„To přehazování odpovědnosti mezi jednotlivými úřady – Vrchním státním zastupitelstvím, ministerstvem financí a do jisté míry i ministerstvem zahraničních věcí – ukazuje, jakým způsobem státní aparát v těchto letech fungoval a jak tedy vlastně chyběla jakákoliv vůle a odhodlanost hájit zájmy České republiky a jejích prostředků.“

Švýcarské úřady zahájily vyšetřování privatizace Mostecké uhelné už v roce 2005. Kvůli kauze zablokovaly kolem 12 miliard korun na stovce účtů ve švýcarských bankách. Loni na podzim pak Švýcaři obvinili sedm bývalých manažerů Mostecké uhelné, které podezírají z praní špinavých peněz a falšování dokumentů.

Václava Marešová, Pavel Polák, mta, Petr Sehnoutka, Kristina Winklerová, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme