Ústavní soud v Brně opět řeší úsporný balíček

Už podruhé se v Brně schází Ústavní soud nad úsporným balíčkem ministerstva práce a sociálních věcí. O jeho zrušení požádala ústavní soudce ČSSD. Straně se nelíbí, že zákon, který mimo jiné omezuje vyplácení porodného nebo rodičovského příspěvku, schválila sněmovna ve stavu legislativní nouze. Před Ústavním soudem bude vypovídat předsedkyně poslanecké sněmovny občanská demokratka Miroslava Němcová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

O tom, s čím předstoupí, před jednáním nechtěla mluvit.

Ústavní soud se kvůli balíku škrtů v sociální oblasti sešel už před 14 dny, kdy na lavici svědků obhajoval kroky vlády premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský zpovídá premiéra Petra Nečase

Média nazvala způsob, jakým předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský zpovídal předsedu vlády, Grilováním Petra Nečase.

„Nepřijetím tohoto zákona by se zvýšily výdaje státního rozpočtu a mělo by to dopad na deficit veřejných financí v řádech několika desítek miliard,“ informoval tehdy soud Petr Nečas.

„Není to tak, že by výdaje zůstaly stejné, jako byly do toho okamžiku?“ ptal se Rychetský. „Ne, byly by to výdaje vyšší než se kterými počítal návrh státního rozpočtu,“ odpovídal premiér Nečas.

„Takže by se nezvýšily proti realitě, ale proti představě?“ pokračoval předseda soudu. „Ne, proti návrhu státního rozpočtu,“ řekl Petr Nečas. „Ale výdaje by zůstaly stejné,“ zdůrazňoval Rychetský.

Sobotka: Vláda neměla žádný podklad

Za sociální demokraty návrh na zrušení úsporného balíčku obhajoval úřadující místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

„Bylo pro mě šokující zjištění, že vláda neměla na stole žádný podklad pro svoje odůvodnění vyhlášení legislativního stavu nouze. Rozhodovala se jen na základě jakýchsi dojmů,“ myslí si Sobotka.

Sociální demokraté staví své podání na nesprávné proceduře schvalování balíku škrtů v parlamentu.

Věra Pfeifferová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme