Akrobatická skupina Flying Bulls se loučí s 'hodným letadlem' Zlín

Od roku 1976 patří akrobatické letadlo české výroby Zlín 50 k tomu nejlepšímu, co se kdy prohánělo po nebesích. Proslavilo se hlavě v rukou čtyř českých pilotů, jejichž světoznámý akrobatický tým se jmenuje FlyingBulls. Akrobatická čtyřka z Jaroměře se svými leteckými býky tento víkend naposledy rozloučila v oficiálním vystoupení v rakouském Spielbergu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radka Máchová vede svůj tým Flying Bulls už 12 let

Radka Máchová vede svůj tým Flying Bulls už 12 let | Foto: Michal Jurman

„To letadlo je neskutečné hodné, Zlín vás nikdy nezradí. Lítá na malých i vysokých rychlostech. Netrhá se, nepadá do vývrtky, vždy ho podchytíte. Je hodné a velice přívětivé k pilotovi, má ho rádo,“ popisuje svůj akrobatický speciál ZLÍN 50LX vedoucí pilotka FlyingBulls Radka Máchová.

Čtveřice těchto strojů slouží české formaci už od roku 1992 a tak loučení s nimi je pro všechny hodně srdeční záležitostí, kterou doprovází velké emoce. „Moje rozhodnutí to nebylo. Já bych na Zlínech pokračoval dál, nějaká životnost tam je,“ lituje levé křídlo týmu Jiří Saller.

Přehrát

00:00 / 00:00

Derniéru letecké skupiny Flying Bulls s letadly značky Zlín sledoval také reportér ČRo Michal Jurman

Radka Máchová má stejný názor. „Ale sponzorovi se nezamlouvalo, že na Zlínech není dlouhodobá budoucnost,“ vysvětluje vedoucí pilotka.

Akrobatické stroje jsou ale hodně finančně náročné. Ve vlastnictví týmu je navíc je jeden letoun, který nyní půjde zřejmě na prodej, tak aby byly zase na sžití se s novou technikou. Sedlat bude nyní český tým hodně divoké stádo značky Xtreme Air 42, každý letoun má 315 koňských sil.

„Srovnáváte dobrého sporťáka s prvky Rolls-Royce s formulí,“ pochvaluje si pravé křídlo týmu Miroslav Krejčí technické vlastnosti nových strojů.

Jenže charisma ZLÍNu zřejmě tyto plastové speciály už nikdy nedosáhnou. „Stará dobrá značka. Jako dřív byla Jawa v motorkách, byl Zlín v letadlech,“ říká český fanoušek Miloslav Prášek, který přicestoval na závod Red Bull Air Race do rakouského Spielbergu i proto, aby zde viděl v doprovodném programu ostrou derniéru českých strojů.

Čeští letci mají dobré jméno, v Red Bull Air Race jim pomáhá fair play

Číst článek

Při řevu formace FlyingBulls ale zdvihají obdivně hlavy k nebi i naši jižní sousedé. Místní rodačka Maria například dobře ví, že české čtveřici ve vzduchu velí bývalá akrobatická reprezentantka Radka Máchová.

Právě léta oddaní fanoušci FlyingBulls přitom nedobrovolný rozchod Čechů s tradičními stroji vnímají rozpačitě. „Hodně lidí i tady říká: ‚Škoda Zlínu.‘ Zlín je na pohled jiný, je to milé letadlo, není agresivní. Řekla bych, že toho litují,“ všimla si Radka Máchová.

V následující sezóně tak čeká českou čtveřici po letech opět znovu boj o přízeň svých fanoušků. Na jiných strojích ale se stejným umem za kniplem. Pro nejbližší kamarády a milovníky nostalgie značky Zín pak FlyingBulls chystají ještě závěrečné rozloučení na domácí půdě. Konkrétně 1. listopadu na letišti v Chrudimi.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme