Biker Kulhavý zpečetil zlatý hattrick. Splnil jsem si hlavní cíl sezony, říká

Jaroslav Kulhavý se stal prvním bikerem na světě, který má zlato z olympijských her, klasického i maratonského světového šampionátu. Hattrick završil titulem maratonského mistra světa, který vybojoval v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Na trati dlouhé 95 kilometrů porazil všechny soupeře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Kulhavý na mistrovství světa horských kol v rakouském Saalfeldu

Jaroslav Kulhavý na mistrovství světa horských kol v rakouském Saalfeldu | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

I přesto, že se v posledních měsících musel vyrovnávat se zraněními, není pro Kulhavého triumf na mistrovství světa překvapivým.

„Už před Světovým pohárem v Novém Městě byla forma dobrá. Pak se na mě nelepily zdravotní potíže, ale technické problémy s kolem. Tenhle závod ale proběhl bez problémů, mohl jsem ukázat, v jaké jsem formě,“ řekl český biker v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jaroslavem Kulhavým mluvil ve Sportžurnálu Miroslav Augustin

„Šlo o jeden z mých velkých letošních cílů, byl to poslední titul, který mi chyběl. V dnešní době není jednoduché cross country zkombinovat s maratonem,“ naráží Kulhavý na ojedinělý hattrick, kterým zkompletoval zlatou sbírku z největších akcí horských kol.

Český závodník své soupeře v Pietermaritzburgu doslova deklasoval. Do cíle dojel před druhým Rakušanem Lakatou s náskokem více než tři a čtvrt minuty. A to se před páskou zastavil a poslední metry absolvoval pěšky s kolem nad hlavou.

„Musím přiznat, že v závěru jsem jel na jistotu, možná ani Lakata, který jel také sám, neriskoval. Kvůli technickým problémům a letošním pádům jsem byl hodně nervózní. Jel jsem opatrně, do posledních pěti kilometrů jsem se koncentroval, pak už to ze mě spadlo a vychutnával jsem si vítězství,“ prozradil Kulhavý.

Výhledově se bude soustředit na olympiádu

Po nedělním závodu si může říct, že mezi bikery vyhrál vše, co se vyhrát dalo. O motivaci před startem tak nouze nebyla.

„Věděl jsem, že na maraton mám docela dobrý čas. Loni mi trať nesedla, měl jsem také zdravotní problémy, letos jsem měl další šanci. Jsem hrozně rád, že se mi podařilo vyhrát. Už by se mi to nemuselo podařit,“ raduje se biker, který v roce 2011 dokázal vyhrát i celý seriál Světového poháru.

Výhledově se chce soustředit zejména na následující letní olympijské hry, jež se v brazilském Riu uskuteční za dva roky. „Obhájit zlatou olympijskou medaili bude velká výzva, jednoduché to ale nebude,“ dodal Kulhavý.

Miroslav Augustin, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme