Brazílie vzpomíná na svého hrdinu, před 20 lety zemřela legenda F1 Ayrton Senna

Právě před 20 lety zažila Formule 1 tragický víkend. 30. dubna 1994 zemřel při kvalifikaci rakouský jezdec Roland Ratzenberger, o den později vyhasl při závodě život Brazilce Ayrtona Senny. Právě na tohoto trojnásobného šampiona vzpomíná doslova celá Brazílie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ošetřování Ayrtona Senny po nehodě v Imole před dvaceti lety

Ošetřování Ayrtona Senny po nehodě v Imole před dvaceti lety | Zdroj: ČTK

Už od začátku týdne běží v brazilských rádiích a televizích speciální pořady o Sennovi. Vzpomínají všichni, kdo ho znali a kdo se s ním setkali, i ti, kteří už tuhle možnost neměli. Pro některé byl dokonce větším hrdinou než fotbalová reprezentace.

V Sao Paulu, odkud pocházel, je na jeho počest otevřená speciální výstava. Ukazuje například Lotus, se kterým vyhrál svou první Velkou cenu. Jeho sestra Viviane vybrala fotografii, na kterou nejvíc vzpomíná - bratrovy oči, dívající se zamyšleně z helmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Koubek zjišťoval, jak Brazilci na Ayrtona Sennu vzpomínají

„Je to tak dlouhá doba a přitom se to zdá být nedávno. Snad každý, s kým se setkám, mi sám od sebe vždycky řekne přesně, kde byl, co dělal ve chvíli, kdy se stala ona nehoda. Všichni si to pamatují. Je to neskutečné,“ řekla Sennova sestra Viviane.

Návštěvnice výstavy Rita de Carvalho se na závod dívala s bratrem. Když oznámili smutnou zprávu o tom, že Senna je mrtvý, plakali a byli v šoku. Dvacet let poté se jí prý ten smutek vrací. Ale Brazílie nevzpomíná na pilota jen v zármutku.

Ohromnou poctu udělala jezdci jedna ze škol samby při letošním karnevalu v Riu. O to větší, že se svým vystoupením na sambodromu na téma Ayrton Senna a Formule 1 vyhrála. V průvodu dokonce vystupovala žena, která má k jezdci ještě větší vztah, protože má stejné příjmení - Rosemary Sennová.

Po Sennově nehodě se závod dojel, ostatní piloti o jeho stavu nevěděli

Číst článek

Celé vystoupení bylo věnované pouze jedinému jezdci, přestože brazilských pilotů vyniklo ve Formuli 1 hodně. Fanoušci dobře znají jména Felipe Massa, Rubens Barichello, Emmerson Fittipaldi a Nelson Piquet.

I když Piquet vyhrál tři šampionáty, Senna je se stejným počtem triumfů daleko známější. Jeho 41 vyhraných závodů, vítězná kola s brazilskou vlajkou nad hlavou a helma v národních barvách zvedly Brazilcům sebevědomí.

Replika formule McLaren, ve které Senna smrtelně havaroval, je vystavena na okruhu Interlagos v Sao Paulu | Foto: Reuters

„Vzpomínám si, jak Ayrton vyhrál Velkou cenu Brazílie. Těch emocí! Bylo to jeho první vítězství tady v Brazílii. A dodalo to velkou motivaci nejen lidem kolem automobilového sportu, ale vůbec všem brazilským sportovcům, všem, kteří reprezentují tenhle národ,“ vzpomíná Fittipaldi.

Senna, který byl známý tím, jak se neustále chtěl zlepšovat a jak na sobě pracoval, po sobě nezanechal jen vzpomínku. Jeho rodina založila půl roku po jeho tragické smrti institut, který dnes pomáhá dvěma milionům chudých brazilských dětí k lepšímu vzdělání a tím k větším šancím v životě.

Nejen pro ně bude Senna napořád největším jezdcem historie Formule 1.

David Koubek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme