Britové mají v domácí Velké ceně formule jedna velkou motivaci

Devátým závodem pokračuje mistrovství světa vozů formule 1. Na okruhu v Silverstone budou britští fanoušci přát hlavně třem domácím pilotům. A to o to více, že se letos jede už jubilejní 50. Velká cena Velké Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monoposty týmu Mercedes zatím vládnou letošnímu seriálu formule 1

Monoposty týmu Mercedes zatím vládnou letošnímu seriálu formule 1 | Zdroj: Reuters

Motorismus a formule 1 zvlášť mají na britských ostrovech bohatou historii. Podobně zde burácely vozy už v roce 1950, když se jela premiérová Velká cena v Silverstone. Britský pilot Reg Parnell tehdy dojel třetí. Nejblyštivější momenty britských pilotů na tomto okruhu ale měly teprve přijít.

Před 50 lety tleskaly davy už třetímu zdejšímu triumfu Jima Clarka. Legendární pilot domácí Grand Prix vyhrál nakonec pětkrát a v historii mu tak patří společně s Alainem Prostem v tomto ohledu příčka nejvyšší. Jen o jedno vítězství méně má na svém kontě slavný Nigel Mansell, který naposledy závod v Silverstone opanoval v roce 1992.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velkým cenám formule jedna se vždy věnuje Michal Jurman

Podobný aplaus by si rádi vychutnali jistě i tři Britové na startu dnešního závodu. Max Chilton z týmu Marussia rozhodně nemá na to, aby se zapojil do boje o první místo, a tak většina pozornosti britských fanoušků směřuje hlavně ke dvojici Lewis Hamilton, Jenson Button.

Jasné je to, že ať už Hamilton s Buttonem dopadnou dnes jakkoliv, stále platit budou slova britského komentátora o niterném vztahu mezi ostrovními piloty a jejich přívrženci, která byla vyřčena původně při posledním zdejším vítězství Nigela Mansella.

Britští fanoušci jsou totiž motorismem doslova odkojeni a důkazem budiž i jejich dnešní jubilejní už padesátá domácí Grand Prix.

Martin Charvát, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme