Čekání na Michaela Phelpse na MS připomínalo příjezd rockové hvězdy

Po dlouhých deseti letech se vrátil na mistrovství světa v Barceloně nejlepší plavec všech dob Michael Phelps. Na rozdíl od své účasti zde v roce 2003 už ale tentokrát neměl na krku akreditaci sportovce. Po ukončení plavecké kariéry přijel včera do Katalánska zavzpomínat a mimo jiné ukázat, jak moc se za zmíněnou dekádu, kterou ho provázely ty největší možné úspěchy, změnil. Přesněji řečeno nezměnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Phelps se po deseti letech vrátil do Barcelony

Michael Phelps se po deseti letech vrátil do Barcelony | Foto: Michal Jurman

Na hlavní scéně jeviště plaveckého šampionátu, uprostřed olympijských sportovišť barcelonského vrcholku Montjüick, se v posledních dnech pravidelně střídají ti nejlepší DJ-ové z Evropy. I ten nejlepší z nejlepších ale zůstal tentokrát zahanben, když na pódium vstoupil Michael Phelps.

Ten má nejen plavecký svět, ale i obyvatele Barcelony u svých nohou a to i poté, co už ukončil svoji veleúspěšnou plaveckou kariéru. Se srdcem Katalánska jsou totiž jeho úspěchy hodně spojeny. Vše de facto začalo před deseti lety právě zde, kdy Barcelona hostila také plavecké mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kroky Michaela Phelpse v Barceloně sledoval Michal Jurman

„Na tenhle šampionát před deseti lety nikdy nezapomenu, protože právě tady jsem nastartoval svoji kariéru. Bez těch závodů bych zde asi nestál, zrovna jsem o tom včera mluvil s mámou," připomíná Phelps celkem šest medailí, které si v roce 2003 odvezl ze srdce Katalánska.

Rok na to pak začala v Aténách jeho cesta do olympijské historie, kterou nakonec vydláždil 18 zlatými kovy. Cesta ke slávě ale i zavazující odpovědnosti. Phelps a jeho výkony totiž budou inspirovat zřejmě už na věky.

„Tady s holkama taky plaveme a myslím, že pro všechny z nás je to velký idol. Podívejte na to tělo, pořád je úžasný. Jo, fakt jo," shoduje se Johana se svými pěti německých kamarádkami, které následně všechny společně projeví svoji náklonnost i samotnému Phelpsovi.

Nechtěl jsem být Mark Spitz, říká Phelps

Až se slavný Michael při projevu lásky skoro na pódiu začervenal. Rodák z Baltimoru totiž zdá se zůstal stále stejný, tedy nepodbízivý, skromný a oddaný své rodině. Přesně tak se projevoval během své plavecké kariéry a i nyní při svém návratu do Barcelony. Tentokrát už v roli řekněme neplavce ale „pouze" Michaela Phelse.

„Chci dělat to, co mě bude opravdu naplňovat, samozřejmě, že to asi už vždy bude spojeno se sportem. Nikdy jsem nechtěl být Mark Spitz, nikdy jsem nechtěl být druhý Mark Spitz a nejsem. Chci být prostě Michael Phelps," nabízí určitou jistotu ve své nejisté sportovní budoucnosti Michael Phelps.

Michal Jurman, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme