Česká volejbalová extraliga má nová pravidla v systému bodování

Volejbalová extraliga má v nové sezóně jednu poměrně významnou změnu v pravidlech. Co zaujme při pohledu na tabulku je fakt, že vedoucí duo České Budějovice s Havířovem má ze dvou zápasů zisk šesti bodů a třeba AERO Odolena Voda s ČZU Praha mají na kontě nulu. Což jsou čísla, která ještě loni nebyla možná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbalisté Dukly Liberec slaví zisk bodu v extraligovém derby v Ústí nad Labem.

Volejbalisté Dukly Liberec slaví zisk bodu v extraligovém derby v Ústí nad Labem. | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

Je to už pár let, co Zdeněk Pommer, tehdy kouč Ústí nad Labem, mohutně propagoval myšlenku zavedení na naše poměry revolučního bodování. Systém, kterému se říká italský, byl v život uveden a chvíli, než byl zrušen svazem, vydržel. Teď po šestileté přestávce se vrací opět. Tentokrát z popudu klubů.

„Bylo to hlavně z důvodu, abychom možná umožnili větší objektivitu i pro týmy, které hrají těžký zápas a díky vítězství dvou setů, aby měly alespoň jeden bod, i když prohrají. Myslím, že tento důvod převážil nad tím, že se i v minulosti mohlo stát, že by třeba někdo handloval s bodem za prohru 3:2. Řekl bych, že výhody byly důležitější než nevýhody,“ vysvětlil manažer ostravského DHL Tomáš Zedník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká volejbalová extraliga má nová pravidla v systému bodování

Zedník byl jedním z funkcionářů, který také zvedl pro změnu bodování ruku. Od začátku nové sezóny tak tým, který zápas vyhraje 3:0 nebo 3:1 získá tři body a poražený nic. Pokud utkání skončí v tie-breaku, bere vítěz body 2 a poražený 1 bod.

„Já s tím absolutně souhlasím! Protože když někdo ze soupeřů uhraje dva sety, tak už je to dost a měl by být za to ohodnocen. A tím je ten jeden bod. Myslím, že je to i větší motivace pro hráče, aby se vyhrálo tím nejlepším výsledkem. Nebo je tam alespoň motivace, že dostanou jeden bod za vydřené dva sety,“ souhlasí se změnou i Jaroslav Tomáš, trenér Havířova.

Právě Havířov ze změny systému bodování vytěžil zatím nejvíc. Na druhém místě tabulky má loňský nováček o bod víc než Liberec, který přitom také ještě neprohrál. A na liberecké Dukle se projevuje i jedno z negativ nového systému.

Pro trenéry bývá často nejcennější vítězství v tie-breaku. Hráči si sáhnou na dno, na hřišti stráví nejvíc času a největšímu vypětí čelí ve vyrovnaném duelu i jejich psychika. Paradoxně za toto nejcennější vítězství jsou body jen dva.

Riziko – méně šancí pro mladé

A trenér Zdeněk Šmejkal, který získal zkušenost s novým systémem i během svého angažmá v Rakousku, vypichuje ještě jednu nevýhodu pro trenéry. „Pokud do toho jde s tím, jako já, že chci dát šanci mladým, tak je to mnohem složitější. Protože já samozřejmě nemůžu zase až tak obětovat ten výsledek tomu, že budou hrát mladí. Z hlediska ‘koučingu‘ si ti trenéři budou muset dávat více pozor. Ty změny v sestavách budou opatrnější, bude se podle mě méně dávat šance mladším. Nebo alespoň opatrněji.“

Cílem nového systému bodování je i důraz na to, aby se s koncem dlouhodobé části neobjevovaly některé překvapivé výsledky, jež v minulosti mohly pomoci papírově slabším celkům ve vyrovnané tabulce dokonce do play off. Teď se očekává větší bodový rozdíl mezi jednotlivými kluby.

„Hlavně je to třeba dobré pro ty slabší týmy, když jedou k někomu lepšímu. Tak tam alespoň urvou bod,“ souhlasí i smečař Aleš Správka, který byl tím, kdo při české premiéře tohoto systému slavil naposledy mistrovský titul.

Radim Sajbot Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme