České basketbalistky se připravují na čtvrtfinále proti Austrálii

Základní i osmifinálové skupiny už jsou minulostí v historickém pořadí 16. mistrovství světa basketbalistek, které hostí Česká republika. Od pátku do neděle už turnaj vyvrcholí v Karlových Varech a chybět u toho nebudou ani české hráčky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentace žen po Brazílii

Reprezentace žen po Brazílii | Zdroj: ČTK

Šest obtížných zápasů v sedmi dnech, přesně takovou porci mají na světovém šampionátu už české basketbalistky za sebou.

S bilancí čtyř výher a dvou porážek mohou být vcelku spokojené, i když musí mrzet, že proti ženským basketbalovým velmocím typu Ruska a Španělska nedokázaly svěřenkyně trenéra Blažka překročit těsnou hranici mezi vítězstvím a prohrou.

Přehrát

00:00 / 00:00

MS basketbalistek vyvrcholí v Karlových Varech

České hráčky sice zatím chybí v popředí všech důležitých statistika věnující se střelbě, asistencím či doskokům. Jejich obrana patří vedle té španělské ale určitě k tomu nejlepšímu co může turnaj nabídnout.

„Já jsem přesvědčen, že všechny zápasy jsme zahráli kvalitně v obraně. Bohužel se nám v nejdůležitějších chvílích, zejména s Ruskem, nepřidal k obraně útok, nebo jsme neměli úspěšnost střelby takovou, jakou takový zápas potřebuje,“ vysvětluje reprezentační trenér Lubor Blažek fakt, že jen bránit na vítězství v dnešním ženském basketbalu na té nejvyšší úrovni na vítězství nestačí.

Náročnost je pro všechny stejná

Na českých hráčkách byla navíc především v posledních dvou zápasech vidět i velká únava z náročného programu. V tomto ohledu jsou na tom ale všechny týmy stejně a debatovat o stavu svých hráček v tomto smyslu odmítá i trenér Blažek.

„Každé družstvo si to odehrálo, každé družstvo je unavené a teď je to spíše o té psychice , o regeneraci a hlavně o pohodě v týmu, která tam je, dodává trenér Blažek.

Hráčky mají stejný názor jako trenér

Také české hráčky v tomto s trenérem souhlasí a už kují plány na to jak vyzrát ve čtvrtfinále na úřadující mistryně světa z
Austrálie.

„My už nebudeme mít co zkazit, nebo spíše ztratit. Půjdeme do toho zápasu s vervou a na hřišti se o vítězství popereme a doufám, že předvedeme takový výsledek, za který se nebudeme muset stydět,“ říká odhodlaně Markéta Bednářová.

Prosadit se proti hráčkám kolem hvězdy Lauren Jakcsonové nebude ale vůbec jednoduché. Není pochyb o tom, že Češky budou v tomto duelu jasným outsiderem, to by ale konec konců mohla být jak říká Blažek v pátek také jejich největší výhoda.

„Když jdu vsadit Sportku, tak taky do poslední chvíle doufám, že vyhraji. Ale pak nesmím být zklamaný.“

Večeřová doufá ve šťastný odchod

Speciální tlak prožívá už před karlovarským vyvrcholení Ivana Večeřová. Ta se právě kvůli domácímu šampionátu rozhodla prodloužit svoji reprezentační kariéru a tak už pomalu bude na západě Čech odpočítávat své poslední minuty v dresu českého týmu. O tom, že by si je přála oslavit nějakým úspěchem nemusí nikdo pochybovat

„ Už při utkání s Brazílií jsem si uvědomila, že národní hymnu uslyším z palubovky už jen maximálně třikrát a poté je budu poslouchat už jen u televize,“ hodnotí emotivně svůj blížící se konec v reprezentaci Ivana Večeřová.

Od karlovarské palubovky k televizi je ale i v jejím případě stále dost daleko. Dokázat před domácím publikem velké věci by chtěla jistě ona i její spoluhráčky.

Odhodlání jim po osmifinále rozhodně nechybí, když se k tomu přidá štěstí a pevné zdraví všech, nikde není psáno, že jsou Češky předurčeny jen k souboji o 5.- 8. místo. Právě co se týká zdravotní stavu svých svěřeknyň, zůstává ale trenér Blažek před médii až nezvykle tajuplný.

Tajuplný trenér

„Skoro bych řekl, že ani nemám oprávnění hovořit na téma zdravotní stav. Problémy jsou a všechny obtíže se včas a kvalitně vyřeší,“ uklidňuje před blížícím se velkým karlovarským zážitkem v podání ženského basketbalu Lubor Blažek.

Právě užít si s čistou hlavou co možná nejvíce před domácím publikem nadcházejícího utkání proti Austrálii by měli i české hráčky. Co jiného jim přeci popřát na domácím šampionátu, kde už jasně dokázali, že přes kritiky mnohých škarohlídů patří ženský basketbal stále k tomu nejlepšímu co český kolektivní sport může dnes nabídnout.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme