Čeští basketbalisté finišují v přípravě na blížící se mistrovství Evropy

Po dvou přípravných duelech před mistrovstvím Evropy čekají čeští basketbalisté stále na psychickou vzpruhu v podobě výhry. Rozhodně se přitom nedá zatím říct, že by ve dvou utkáních proti tureckým vicemistrům světa z roku 2010 nějak zklamali. Potvrdit tento fakt budou chtít svěřenci trenéra Budínského už zítra na prestižně obsazeném turnaji v litevském Vilniusu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 3. kola skupiny J osmifinále Evropského poháru basketbalistů ČEZ Basketball Nymburk - VEF Riga 23. ledna v Pardubicích. Vojtěch Hruban z Nymburka a Gatis Jahovičs z Rigy (vpravo).

Utkání 3. kola skupiny J osmifinále Evropského poháru basketbalistů ČEZ Basketball Nymburk - VEF Riga 23. ledna v Pardubicích. Vojtěch Hruban z Nymburka a Gatis Jahovičs z Rigy (vpravo). | Zdroj: ČTK

„Myslím si, že ty dva zápasy, které jsme odehráli v Turecku, nám hodně napověděly. Sice jsme oba zápasy prohráli, ale myslím si, že jsme určitou kvalitu předvedli,“ nemůže si na výkon české reprezentace v Istanbulu stěžovat její pivot Pavel Houška.

V prvním duelu, splňujícím požadavky soutěžního zápasu podlehli čeští hráči o 7 bodů, když před poslední desetiminutovkou ještě vedli. V druhém utkání bez diváků, které se hrálo o deset minut déle, než je obvyklé, pak za Turky zaostal český výběr o 10 bodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

České basketbalisty čeká před evropským šampionátem nabitý program

„Pro nás to byly první dva zápasy po přípravě, takže jsme od toho nemohli čekat zázraky, hráli jsme s týmem, který byl v další fázi přípravy, takže na nich to bylo vidět. Nám tam chyběla rozehranost, jinak si myslím, že jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem. Oba zápasy jsme mohli vyhrát,“ přibližuje hlavní rozdíl mezi rozehraností české a turecké reprezentace ve vzájemných duelech nymburské křídlo Vojtěch Hruban.

Klíčové byly ztráty a trestné hody

Na nadcházejícím mezinárodním turnaji ve Vilniusu už by to mohlo být s českou sehraností o poznání lepší. Navíc dva duely v Turecku jasně ukázaly, na čem musí svěřenci trenéra Budínského aktuálně nejvíce zapracovat.

„Asi klíčovým faktorem bylo 20 ztrát, ale to je ukázka toho, jak se dnes hraje evropský basketbal. Turci jich měli jen 7. A potom také slabá úspěšnost při střelbě trestných hodů a dvakrát méně trestných hodů, než měli domácí,“ poukazuje na konkrétní čísla ze zápasových statistik trenér české reprezentace Pavel Budínský.

V Litvě jeho tým čekají tři těžká utkání proti domácí reprezentaci, Finsku a už zítra proti Rusku. Přípravu na mistrovství Evropy pak zakončí Češi 28. a 29. srpna dvojutkáním v Belgii.

Michal Jurman, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme