Čeští golfisté sní o postupu na Europan Tour, ve Španělsku hrají q-school

Českému golfu stále chybí hráč, který by pravidelně soupeřil s těmi nejlepšími. Zatím se žádný Čech neprobojoval na European Tour. Výsledky v dnes začínající druhé ze tří částí kvalifikace zvané q-school ve Španělsku naznačí, jestli se český golf někam posunul.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Golf - ilustrační foto

Golf - ilustrační foto | Foto: Ota Mrákota

„Předloni jsme tam byli čtyři, loni jsem tam byl sám a letos zase čtyři,“ vypočítává Ondřej Lieser, kolik českých golfistů si v posledních letech zahrálo ve druhé fázi kvalifikace.

Podle toho, jak daleko se v ní dostanou, získají možnost hrát na různých úrovních turnajů v příští sezoně. Na úplný vrchol, který znamená účast na prestižní European Tour, se zatím žádný Čech nedostal - nejblíže byl v posledních letech právě Ondřej Lieser.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští golfisté ve Španělsku hrají kvalifikaci zvanou q-school

„Poprvé jsem hrál q-school v roce 2012 a neprošel jsem ani cutem na final stage. Věděl jsem tak, že to, co v golfu umím, není dostatečné. Překopával jsem komplet celý švih, abych měl větší škálu ran, kterou budu schopný v nějaké procentuální úspěšnosti schopen zahrát.“

Bráno čistě podle kvality a výsledků můžou být čeští golfisté i hlavními favority. Třeba Filip Mrůzek teď postoupil do druhé fáze kvalifikace poté, co tu úvodní jako vůbec první Čech vyhrál.

„Nemusím zahrát čtyři životní dny, to nebude zapotřebí. Budu se držet strategie nedělat chyby a čekat na birdie, která určitě přijdou,“ věří si Filip Mrůzek, což je dobrý předpoklad pro to, aby se prosadil i nadále.

I když svou hrou můžou být čeští golfisté lepší než jejich soupeři, svými zkušenostmi za nimi stále zaostávají a například Ondřej Lieser to nedávno poznal i na běžných turnajích druhořadé Challenge Tour.

„Vedl jsem po prvním kole a nevěděl jsem, co mám dělat. Nikdy jsem v takové pozici nebyl, ani nikdo přede mnou. Je to něco nového, protloukáme cestu dalším generacím. Opravdu nevím, jestli se tam někdo dostane teď, jestli to bude za pět let nebo za dva měsíce. To nejsem schopen říct,“ říká Ondřej Lieser.

„Každý rok jsou šance vyšší a vyšší. To je moje oblíbené a ohromně široké téma. Schopnost to psychicky zvládnout,“ hodnotí někdejší golfista a nyní podnikatel Alan Babický.

Martin Charvát, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme