Čeští letci mají dobré jméno, v Red Bull Air Race jim pomáhá fair play

Ačkoliv fair play by mělo patřit k hlavním atributům sportovního soupeření, mnohdy se ke slovu příliš nedostane. Platí to i pro extrémní leteckou sérii Red Bull Air Race, ve které se dva čeští zástupci snaží na sklonku letošní sezóny stále dokázat, že být mezi nejlepšími jde i bez zbytečně tvrdých loktů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva čeští piloti  na tiskové konferenci v Rakousku, úplně vpravo Petr Kopfstein, druhý zleva Martin Šonka.jpg

Dva čeští piloti na tiskové konferenci v Rakousku, úplně vpravo Petr Kopfstein, druhý zleva Martin Šonka.jpg | Foto: Michal Jurman

I moderátor sobotní tiskové konference v rakouském Spielbergu si všimnul, že se včera přepisovaly dějiny české letecké akrobacie. Odpovídali na ni hned dva čeští reprezentanti. Petr Kopfstein je celkovým vítězem kategorie Challenger Cup, Martin Šonka pak byl třetí v kvalifikaci královské třídy Master.

„Česká letecká škola má pořád hodnotu, čeští piloti se neztratí. Oba nad tím hodně přemýšlíme a myslím, že to je lepší cesta, než do toho jít po hlavě,“ hodnotí v dějišti posledního závodu sezóny Martin Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počínání českých pilotů v seriálu Red Bull Air Race sleduje reportér ČRo Michal Jurman

Série Red Bull Air Race je velkým ekonomickým byznysem. Aktuálním příkladem je Kanaďan Pete McLeod, který Šonku, v tu chvíli vedoucího závodníka, při posledním závodě v Las Vegas připravil o solidní výsledek. V silném větru totiž jako poslední na startu odmítl letět, závod byl následně zrušen a platily výsledky kvalifikace.

Podobný scénář by hrál dnes ve finále do karet naopak Šonkovi. Ten byl v kvalifikaci třetí, McLeod až jedenáctý. „Nejsem jako můj kolega. Strašně mě to tu baví, trať se mi hrozně líbí. Chci závodit a doufám, že poletíme rychle," věří Šonka.

Akrobatická skupina Flying Bulls se loučí s 'hodným letadlem' Zlín

Číst článek

Fakt, že nešlo v případě Kanaďanova úniku ze závodu o skutečnou obavu ze silného větru, si přitom Šonka ověřený. „Když jsem se s ním bavil, potvrdil moji teorii, byla to taktika na zemi,“ zalitoval český letec.

O vítězi leteckých soubojů by se ale mělo rozhodovat přeci na nebi tak, jak to ukázal v kategorii Challenger Cup včera Petr Kopfstein. Oba čeští piloti série Red Bull Air Race rozhodně patří do kategorie, která za potleskem nejde za každou cenu. Martin Šonka to bude chtít potvrdit i v dnešním odpoledním finále.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme