Čeští triatlonisté zamířili do dějiště mistrovství Evropy španělské Pontevedry

Pětice reprezentantů v elitní kategorii Radka Vodičková, Vendula Frintová, Jan Čelůstka, Přemysl Švarc a Martin Krňávek má podobné ambice, tedy vejít se do první patnáctky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Triatlonisté

Triatlonisté | Zdroj: ČTK

Očekávání ohledně samotného závodu jsou ale rozdílná. A je to z toho důvodu, že o medailích z evropského šampionátu, na rozdíl od toho světového, rozhoduje jediný závod, ve kterém může všechno vyjít a outsider rázem zaskočí celé startovní pole, ale naopak i favorita může potkat defekt.

„Pokud tedy můžu mluvit za sebe, tak já jsem spíše příznivcem toho stylu den ‘D‘ a hodina ‘H‘, to nezastírám. Model mistrovství světa je hodně náročný jak finančně, tak z hlediska fyzických sil,“ dává přednost současnému formátu mistrovství Evropy trenér národního týmu Jiří Seidl a přizvukuje mu i momentálně nejlepší český triatlonista na olympijské trati Jan Čelůstka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Triatlonisté odjeli na mistrovství Evropy

„Já osobně to beru jako takový vrchol sezony. Je to jeden závod, a když doběhnete do cíle, přesně víte, na čem jste, a nic jiného se nepočítá. Seriál mistrovství světa je taková dlouhodobá záležitost a může se stát hodně věcí, Na jeden závod se dá připravit a je to pro mě vrchol.“

Vrchol, na němž bude chtít vylepšit loňské 18. místo, které je pro něj na evropském šampionátu zatím maximem. A vzhledem k tomu, že jde o jediný závod, mělo by to být snazší, než se dostat na přední příčky v celkovém hodnocení mistrovství světa.

Ale protože nežijeme ve státě Utopia, má všechno i své stinné stránky. Jednu z nich pojmenovává druhý muž českého olympijského triatlonu Přemysl Švarc.

„Nevýhody to má ty, že ti lepší vynechali mistrovství světa v Kützbühelu a připravovali se na Evropu a to je jasná nevýhoda. Ale v tom kolotoči je těžké si říct, nebudu závodit, připravím se na Evropu,“ říká šestadvacetiletý Přemysl Švarc, který se spolu s o tři roky starším Janem Čelůstkou do srovnávání jednorázového závodu se seriálovým typem soutěže klidně pustil.

Oba jsou oproti sedmatřicetiletému Martinu Krňávkovi vlastně ještě benjamínci, ale až triatlonově vyspějí, budou třeba reagovat tak jako on…

„Je otázka, jestli je to lepší nebo hroší. Myslím si, že nevýhody ani výhody to nemá.“

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme