Cyklista Kreuziger přijde o Tour, má nesrovnalosti v biologickém pasu

Roman Kreuziger nepojede letošní Tour de France. Kvůli nesrovnalostem v biologockém pasu mu hrozí disciplinární řízení u Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Stáj Tinkoff-Saxo tak českého jezdce prozatím nebude nasazovat do závodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Informoval jsem tým, že jsem nebral žádné látky a nepoužíval zakázané metody a že jsem připraven se postavit odlišným tvrzením,“ uvedl Kreuziger na svém webu.

Jde o kauzu týkající se let 2011 a 2012, kdy Kreuziger jezdil ještě za tým Astana. Před rokem se od Mezinárodní cyklistické unie dozvěděl, že má nesrovnalosti v biologickém pase. To znamená výkyvy, nestandardní hodnoty v dlouhodobých tabulkách, které ukazují, co se děje v jeho těle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Romana Kreuzigera ve Sportžurnálu přiblížil Tomáš Kohout

Kreuziger se hájí tím, že nejde o žádné nestandardní hodnoty. Pořídil si posudky dvou expertů, které ovšem Mezinárodní cyklistická unie a také její antidopingová nadace zamítly.

„Nepovolili mi další prodloužení lhůty, i když jsem zdůraznil, že expertům CAFD trvalo víc než sedm měsíců, aby vyhodnotili stanoviska námi oslovených expertů,“ uvedl dále Kreuziger.

Český cyklista stačil požádat o posudek i třetího odborníka, podle jehož předběžných závěrů lze výkyvy vysvětlit i jinými vlivy, než užíváním dopingu.

V biologickém pasu sportovců se shromažďují informace o hodnotách vybraných látek v odebraných krevních vzorcích. Podezřelé změny v krevním či hormonálním profilu mohou naznačovat použití nedovolených prostředků. UCI začala biologické pasy užívat v říjnu 2007.

Žádné disciplinární řízení proti Kreuzigerovi zatím neběží a fakt, že ho jeho tým nebude nasazovat do závodů, neznamená, že tým českého cyklistu suspendoval.

Tinkfoff-Saxo podle tiskové zprávy na svých internetových stránkách za svým jezdcem stojí. Vedení stáje čeká na vyřešení případu.

Prvním velkým případem byla kauza kolem italského cyklisty Franca Pellizottiho, který dostal v roce 2010 za nesrovnalosti v biologickém pasu dvouletý zákaz. V případě zahájení disciplinárního řízení by mohl stejný trest dostat také Kreuziger.

Tomáš Kohout, Petr Kadeřábek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme