Do OH v Londýně zbývá rok, pro sportovce to už není moc času

Kdyby chtěl Chod Kozina oznámit svým slavným výrokem, kdy začnou olympijské hry v Londýně, musel by ho poněkud poupravit. Nikoliv „Do roka a do dne", ale přesně za rok vzplane právě nad Temží olympijský oheň. Zdá se vám, že je to strašně dlouho? Sportovcům samotným už tak ne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK Českého olympijského výboru, Zuzana Hejnová

TK Českého olympijského výboru, Zuzana Hejnová | Foto: Filip Jandourek

Velmi jasně si vzpomínám, jak byli Francouzi smutní, když v roce 2005 prohrála Paříž souboj o pořadatelství s Londýnem. I to, jak pak nepodal jejich prezident Chirac ruku premiéru Blairovi. Jako by to bylo včera. A ono je to šest let! Oštěpař Petr Frydrych přikládá další důkaz toho, jak je někdy vnímání letícího času relativní.

„Hlavně si pamatuji, jak jsem sledoval z postele, jak hází Vítek Veselý v Pekingu. A už jsou to vlastně tři roky v tuto chvíli. Za rok je další olympiáda a doufám, že tam už budeme s Víťou oba. A doufám, že za ten rok je ještě hodně co zlepšit a natrénovat, že bude času dost,“ spojil vzpomínky s pohledem do budoucnosti Petr Frydrych.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do olympiády v Londýně zbývá rok, pro sportovce to už není moc času

Zatímco on se na pekingskou olympiádu koukal, překážkářka Zuzana Hejnová tam závodila ve finále. Tehdy sbírala zkušenosti, teď má nejrychlejší světový čas roku v běhu na 400 metrů překážek.

Což jí ještě nominaci nezaručuje, takže… „Na to ještě moc nemyslím, vzhledem k našim kvalifikacím. Můžeme se kvalifikovat až příští rok, takže je to ještě docela zadlouho. Teď nás čeká teprve mistrovství světa, která je taky docela hodně důležité. Ale samozřejmě, když si řeknu, že je to za rok, tak vím, že je to hrozně blízko, rok uteče jako voda,“

Zuzana Hejnová se ovšem do Londýna vydá už dříve. A ne na nákupy, ale na závody. Příští pátek se tam představí na Diamantové lize, kterou ale jako olympijskou předpremiéru nevnímá.

„Protože je to na úplně jiném stadionu a asi tam atmosféra nebude stejná jako na olympiádě. Ale samozřejmě, člověk si tam uvědomí, že je ve stejném městě, že už tam třeba za rok bude na olympiádě,“ konstatovala.

‘Divná‘ britská angličtina

Každopádně si Hejnová zase procvičí tu divnou řeč, kterou se tam mluví. A sice britskou angličtinu, se kterou má nejeden cizinec slušné potíže, ačkoliv jinde ‘speakuje‘ a dorozumí se dokonale.

„S britskou angličtinou mám problém asi stejně jako spousta lidí kolem mě. Anglicky se dorozumím, učím se pořád anglicky a není to stoprocentní. Ale co potřebuji, to si zařídím. Britská angličtina je opravdu specifická, spíš rozumím americké angličtině. Ale budu se snažit za ten rok naučit lépe,“ slibuje Zuzana Hejnová.

A jak je na tom Petr Frydrych? „Not bad, but not so perfect,“ přiznává, že je na tom v podstatě stejně jako Zuzana Hejnová. Angličtinu ve spojení s Londýnem si ale vyzkoušel už velmi naostro. Jako jedna z tváří oficiálního klipu.

„To byl opravdu krátký šot v angličtině, který se zasílá do Londýna. Byl tam připravený scénář asi čtyř anglických vět, které měli všichni říct stejně. Akorát, že tam každý na konci řekl ‘come on‘ ten jeho stát. Takže já jsem řekl ‘Pojď Česká republiko‘. Ta naše se v Čechách ani moc neuvidí, za každou zemi je tam opravdu jeden sportovec, který zdraví a zve na olympijské hry do Londýna,“ řekl Petr Frydrych.

Také o jeho účasti na za rok začínající olympiádě se rozhodne nejdříve na jaře 2012. Teď trénuje hlavně na to, aby se co nejlépe ukázal na mistrovství světa v korejském Tegu. A s angličtinou pro dorozumění se s londýnskými domorodci si zatím hlavu neláme. To je možná to jediné, na co je opravdu času dost. „To si myslím, že je to nejsnazší, to už nechám bez přípravy. Nechám se hodit do vody.

A toto plavání by měl i jako oštěpař zvládnout.

Tomáš Kohout, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme