Fanoušci v Austrálii vítají novou sezonu F1, místní GP prý patří mezi nejlepší

V australském Melbourne úvodními tréninky na zdejší velkou cenu odstartoval nový ročník formule 1. Nebude chybět ani fanoušek, který se domluví obstojnou češtinou. Novinář Tomasz Lorek si život bez motoristického sportu nedokáže představit a australská GP je podle něj jedním z nejvydařenějších závodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sezona F1 začíná o víkendu v melbournském Albert Parku

Sezona F1 začíná o víkendu v melbournském Albert Parku | Zdroj: Reuters

„Formule 1 je tady pro fanoušky motoristických sportů velkou atrakcí, na pláži probíhá celý víkend. Bydlí tam navíc Australan, který postavil z písku model formule v poměru 1:1. Z legrace jsme se ptali, kde má klíče“ vypráví jeden ze svých zážitků Tomasz Lorek.

Pro Austrálii, kde tradičně sezona královny motorsportu startuje, má velkou slabost. Poté, co jako novinář nechyběl na letošním ročníku tenisového Australian Open, si nenechal ujít ani příležitost zajet k protinožcům na závody formule 1.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru závodů F1 v Melbourne přibližuje polský novinář Tomasz Lorek

K formulovým závodům mají Poláci díky osobě Roberta Kubici hodně blízko. „Byl jsem dvakrát v Malajsii, dvakrát v Suzuce, v Brazílii na okruhu Silverstone,“ vypočítává Polák, který se naučil být doma téměř všude. I v ČR, kde se díky kamarádům z ploché dráhý obstojně dorozumí.

Melbourne žije úvodním závodem sezóny nejen na plážích, ale samozřejmě hlavně v závodním Albert parku, kde se první Velká cena jela v roce 1996. Ne všichni místní jsou přitom nakloněni víkendovému hluku jen tři kilometry na jih od melbournského obchodního centra.

„Pro ekology je Albert Park místními plícemi. Vedení města ale mluví o tom, že ekonomice to velmi pomůže. 70 milionů dolarů je pro ekonomiku fantastický zážitek,“ potvrzuje Tomasz. Závody ale nenavštěvují pouze motorističní zanícenci. „Přijíždí sem tenisté i hudbení hvězdy. F1 má moc ráda třeba Nicol Kidmanová."

Za čtyři dny se tady objeví přes 300 tisíc lidí,“ vyčísluje celkovou návštěvnost úvodního podniku sezony F1 polský novinář, který dobře ví, že letos by tato čísla mohla být ještě vyšší. Domácí fanoušci totiž budou spoléhat na Daniela Ricciarda, který patří mezi světovou špičku.

Ricciardo má navíc o motivaci postaráno, loni byl totiž ze závodu dodatečně diskvalifikován. Podobná hvězda přitom může Australanům podle jednoho z největších fanoušků formule 1 na světě, pomoci i v tom, dostat domácí závod na ještě vyšší úroveň, než na jaké zatím je.

„Grand Prix v Austrálii bude světovou trojkou, jedničkou je Brazílie,“ naznačuje Tomasz, že nejen Ricciardo ale i domácí organizátoři ještě mají stále kam tento závodní víkend odrážet.

Jaroslav Plašil, Michal Jurman, Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme