Favoritem 1. etapy TdF je Cavendish, Angličané mu postavili trať na míru

Nejslavnější etapový závod světa Tour de France startuje ve Spojeném království. Britové by ho potřetí v řadě rádi vyhráli a po dnešní první etapě by rádi pro svého elitního spurtera, Marka Cavendishe získali i žlutý trikot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Favoritem první etapy je Mark Cavendish

Favoritem první etapy je Mark Cavendish | Zdroj: Reuters

„V Harrogate se narodila Cavendishova matka. Etapa není moc náročná a všechno mluví pro hromadný finiš. Všichni věříme, že Mark má na to ve spurtu všechny porazit a obléknout žlutý trikot,“ říká cykloexpert Keith Morris, jinak ředitel sportovního centra v Yorku.

Populární „Cav“ má na svém kontě 25 etapových prvenství na Tour, což je bilance, ve které se mu žádný z aktivních závodníků nemůže rovnat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na startu Tour de France nechybí ani zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Největší česká naděje v pelotonu letošní Tour, Leopold König varuje, že by na souboj spurterů taky nemuselo vůbec dojít: „Je to první etapa. A když na úzkou silnici pustíte 200 lidí, kteří chtějí být vepředu, je to chaos.“

Marka Cavendishe už v posledních hodinách otázky na to, co pro něj bude výsledek první etapy letošní Tour znamenat, trochu unavovaly:

„Tour de France má 21 dnů. Závod nezačíná a nekončí v Yorkshiru. Jistě by bylo hezké obléknout si v mámině rodném městě žlutý trikot. Ještě nikdy jsem ho nezískal,“ upozorňuje Mark Cavendish.

Tour de France začíná v severní Anglii, hotely mají vyprodáno

Číst článek

„Moje stáj Omega Pharma-Quick Step má tady velmi silný tým a chceme být úspěšní po celou dobu Tour,“ zdůrazňuje cyklista, podle kterého nebudou na prvních dnech závodu fascinující ani tak jeho výkony, jako celková atmosféra v Yorkshiru.

„Když jsem přijel před pár týdny na prohlídku tratí, přišlo mi úplně fenomenální, jak Yorkshire startem závodu žije. Osobně jsem něco takového nezažil,“ svěřil se anglický jezdec stáje Omega Pharma-Quick Step.

„Lidé, kteří se točí kolem Tour, mluví o nezapomenutelném zážitku, když závod v roce 2007 začínal v Londýně. Jsem přesvědčený, že to Yorkshire překoná,“ porovnává devětadvacetiletý Mark Cavendish.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme