Florbal a škola. To byl rok Davida Rytycha ve Finsku

Spojit příjemné s užitečným. Přesně to dokázal gólman české florbalové reprezentace David Rytych. V rámci vzdělávacího programu Erasmus získal angažmá v prestižní finské lize. Uplynulou sezónu strávil v týmu SPV Seinäjoki, v létě přestoupil do dalšího z celků země mistrů světa Josby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbal (ilustr. obrázek)

Florbal (ilustr. obrázek)

Florbalový gólman David Rytych patří k tradičním oporám české reprezentace. Dvakrát byl u toho, když národní tým na mistrovství světa vybojoval čtvrté místo. To ještě jako hráč pražského SSK Future. Lákala ho ale možnost zachytat si v ligové soutěži posledních mistrů světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Florbal a škola. To byl rok Davida Rytycha ve Finsku

"Bylo ale těžké si zvyknout. Tréninky byly čtyřikrát, pětkrát v týdnu, do toho zápasy. K tomu škola, a protože jsem tam byl sám, tak i vaření, praní... Zvládnul jsem to a jsem za to rád," říká s potěšením muž, který přepisoval české florbalové dějiny.

Stal se totiž vůbec prvním brankářem mířícím do zahraniční. Ve finské lize ovšem musel také změnit svůj styl.

Z finské ligy na finské mistrovství světa?

"Gólman si zachytá, za zápas je třeba padesát střel na branku. Musel jsem ale také zvednout brankářský postoj, protože ze začátku jsem dostával pořád góly do vinglu," přiznává David Rytych.

Jeho novým působištěm bude Josba, kde podepsal roční kontrakt.

"Chtěl bych mít větší prostor v brance. Předtím jsem se střídal s reprezentačním brankářem," věří v lepší sezonu třiadvacetiletý gólman. Zároveň doufá, že mu vynese nominaci na prosincový světový šampionát, který se koná právě ve Finsku.

"Budu pro to dělat všechno," potvrzuje David Rytych.

Pavel Petr, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme