Hala Královka se připravuje na Final Four. Do Prahy se už sjíždějí turečtí fanoušci

Na konci ledna zavítalo do Prahy asi 150 tureckých fanoušků basketbalistek Galatasaraye, kteří se zde hned v úvodu euroligového zápasu s USK porvali s pořadateli. Nyní míří do české metropole na prestižní Final Four Evropské ligy příznivci jiného istanbulského klubu, Fenerbahce. Pořadatelé jsou tak opět v pohotovosti. Zvlášť když se závěrečný turnaj nejlepší evropské soutěže koná ve stále ještě nové hale Královka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kabina hráček ZVVZ USK Praha v nové hale na Královce

Kabina hráček ZVVZ USK Praha v nové hale na Královce | Foto: Michal Jurman

„Když jsme byli v roce 2006 v Istanbulu a viděl jsem, jak to tam na Fenerbachce funguje, a viděl jsem, jak to vypadá na Folimance, tak člověk v té době jen tiše záviděl,“ popisuje dlouholetý člen realizačního týmu USK, masér Ladislav Burian.

„Na Folimace to bylo dimenzované na dobu, kdy jsem já hrála, a ne na moderní dobu,“ doplňuje trenérka ZVVZ USK Praha Natália Hejková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Prahy se už sjíždějí turečtí fanoušci. Halu Královka čeká závěrečný turnaj Evropské ligy basketbalistek. Natáčel tam Michal Jurman

„Když jsem tam vešla do šatny, tak jsem tvrdila, že jsem nastoupila do autobusu i s tou malou uličkou. Tady je všechno velkorysé tak, jak je to dnes ve světě,“ porovnává trenérka nový domácí stánek svého týmu s Folimankou, která právě v lednu zažila nájezd horkokrevných tureckých fanoušků Galatasaraye.

Legendární letenská hala Královka byla sice postavená v roce 1965, prošla ale nákladnou tříletou rekonstrukcí a znovuotevřená byla na konci loňského roku.

„Já jsem měla Folimanku hrozně ráda, teď jsme tady, pro mě to je všechno takové nové. Hrávala jsem tady se Spartou i s gymplem jsme tady trénovali, ale to byla úplně jiná hala. Teď tady začíná nová éra Královky. A ještě bude asi chvilku trvat, než se to zabydlí úplně, než to bude mít zase tradici,“ říká jedna z opor českého celku Jana Veselá.

I ona souhlasí s tím, že nejlepším způsobem, jak si zabydlet nové prostředí, by bylo uspět na domácí půdě v závěrečném turnaji pro čtyři nejlepší týmy Evropské ligy. USK z nich má jednoznačně nejmenší rozpočet a dost pravděpodobně také tým s nejmenším počtem hvězdných individualit.

Jana Veselá už ví, jaké to je vyhrát Euroligu, trimfovala s Brnem a Valencií | Foto: Michal Jurman

Už v pátečním semifinále proti Fenerbahce navíc budou muset Pražanky prokázat velkou psychickou odolnost. Na Letnou totiž dorazí vždy hodně hlasití a často i nepřející turečtí fanoušci.

„To jsem v životě neviděla na ženském basketbale, lítaly tam světlice a všechno možné. Kam přijedou, tam je problém,“ nabízí trenérka svůj názor podpořený nedávnou lednovou zkušeností, kdy vzduchem na Folimance létaly sedačky.

„Padl tady i jeden vtip. Protože chtěli strašně moc vstupenek, jeden člen našeho týmu zahlásil, že ano, ale musí si přinést sedačky,“ směje se Hejková.

Trenérka ZVVZ USK Praha doufá, že se pátečnímu premiérovému vystoupení jejího týmu v závěrečném turnaji Evropské ligy vyhne boj o sedačky a vlastně jakýkoliv boj, který nemá s ryze sportovním zápolením nic společného.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme