Házenkář Jícha ukázal trofej pro nejlepšího hráče světa

Házenkář Filip Jícha poprvé v České republice představil trofej určenou nejlepšímu hráči světa za rok 2010. Malá slavnost, určená především mladým házenkářům, se uskutečnila ve sportovním areálu Břve v Hostivicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Jícha

Filip Jícha | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Filip Jícha přijel jako vždy s dobrou náladou. Nakonec i v právě končící sezóně se má čím pochlubit, byť by příznivci německého Kielu mohli být zklamáni. Jejich tým neobhájil prvenství v Lize mistrů a nevyhrál ani bundesligu. Vybojoval ovšem jiné úspěchy: vítězství v německém poháru a mistrovství světa klubů.

„Velká vítězství nejsou vůbec automatická. Měl jsem štěstí v tom, že to všichni ví. Naši fanoušci byli úžasní, znovu jich přišlo několik tisíc. Oslavovali nás, jako bychom byli hrdinové a znovu vyhráli Champions League. Ocenili, že jsme nechali na palubovce všechno, i když byly chvíle, kdy jsme nehráli až tak kvalitně,“ chválil Jícha fanoušky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Jícha ukázal trofej pro nejlepšího hráče světa

Nakonec, o rok dříve Kiel vyhrál vše, co se dalo. Navázat na tak úspěšnou sezónu nebylo jednoduché. Příští rok už se ovšem tým Filipa Jíchy chce znovu vrátit na samé výslunní. I proto se nedají očekávat žádné výrazné změny ve složení realizačního a hráčského týmu.

„Alfred Gislason má momentálně nedobytnou pozici a podle mě ani není důvod měnit trenéra. V tom jsme všichni zajedno. Vyhráli jsme prestižní německý pohár i mistrovství světa klubů. Devětadevadesát procent týmů by bylo šťastných, kdyby tohle dokázalo. A proto my musíme být pokorní a tenhle výsledek si užívat.“

Pravdou přitom je, že poslední dny a hodiny byly pro trojnásobného nejlepšího házenkáře České republiky doslova hektické.

„Ještě v neděli jsem měl problém dostat se do České republiky, protože kvůli bouřce v Německu byl můj let zrušen. Čekám, že po nároďáku si tak na týden sednu a užiju si rodinu i trofej,“ narážel pochopitelně Filip Jícha už na cenu určenou pro nejlepšího házenkáře světa za uplynulý rok. Trofeji však nepřikládá takovou důležitost.

„Pro mě to teď není zase až tak důležité. Až jednoho dne přestanu hrát a podívám se na ni, možná, že na to budu opravdu pyšný. Ale momentálně se snažím pracovat a hrát tak, jako bych tu cenu neměl.“

Své návyky nemění

Pravdou ovšem je, že i díky ocenění je neustále takříkajíc pod dohledem. Své návyky však nemění.

„Přichází samozřejmě utkání, kdy se mi nedaří tak, jak si představuju, nebo naopak taková, kdy zase vše vychází podle představ. Ta trofej v tom ale nehraje žádnou roli, i když je to samozřejmě příjemné ocenění, určitě největší individuální, jaké jsem kdy dostal. Můj běžný házenkářský život se ale nemění, nebo aspoň já se ho měnit nesnažím. Chci jen pracovat dál,“ říká skromně Jícha.

Ostatně, na odpočinek není čas. Českou reprezentaci čeká závěr slibně rozehrané evropské kvalifikace. Schází jen krůček k postupu na šampionát 2012. Ve středu Češi hrají v Řecku a v sobotu je prověří v Praze Nizozemci.

„Myslím, že jsme odehráli všechna utkání v kvalifikaci na skvělé úrovni. Teď je potřeba jen postoupit a nejlépe vyhrát skupinu. Rozehrané to máme tak, abychom ji vyhráli, a já jsem optimista – myslím, že jak v Řecku, tak i v domácím zápase vyhrajeme,“ slibuje všem házenkářským fanouškům Filip Jícha.

Pavel Petr, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme