Házenkáři po osmi letech letí na MS, chtějí postoupit ze skupiny

Čeští házenkáři se po osmi letech představí na mistrovství světa. Tým v čele s Filipem Jíchou odlétá do Kataru zítra a hned v úvodním zápase jej čeká nejsilnější možný soupeř - Francie, která z posledních tří šampionátů dva vyhrála.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká házenkářská reprezentace před katarským MS

Česká házenkářská reprezentace před katarským MS | Zdroj: ČTK

„Pokusíme se bojovat proti roli sportovního outsidera skupiny a překvapit házenkářský svět,“ říká největší hvězda reprezentace Filip Jícha, který zažil v roce 2007 i poslední účast národního týmu na světovém šampionátu.

Češi teď mají těžkou skupinu. A dva nejsilnější soupeři je čekají hned na úvod. V pátek nejúspěšnější mužstvo posledních let Francie a v neděli Švédsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými házenkáři i reprezentačním trenérem mluvil před odletem do Kataru reportér ČRo Mirko Vasić

Hlavní podle české opory je nevzdat se už předem. „Musíme jim to pořád znepříjemňovat. Pokud pospolu nejsme tak dobří házenkáři, musíme ukázat, že máme mnohem větší odhodlání než oni,“ plánuje Filip Jícha, jak by se chtěl český tým proti elitním protivníkům prezentovat.

Ve skupině, ze které nepostoupí do osmifinále dva celky, pak jsou ještě Island, Alžírsko a Egypt.

Česká reprezentace prochází v současnosti obměnou a do Kataru pojedou i házenkáři, kteří mají s velkými turnaji minimální zkušenost nebo na nich nikdy nebyli. Konfrontaci se špičkovými týmy si mohli vyzkoušet třeba při zápase evropské kvalifikace ve Francii nebo v závěrečné přípravě proti Německu.

Francouze mohou jen překvapit

Na MS si můžou znovu sáhnout na hranici své výkonnosti. „Čím častěji se jí budeme dotýkat, tím větší máme šanci se posunout, protože chyby se projevují hned,“ říká trenér Daniel Kubeš, který spolu s další nedávnou oporou reprezentace Janem Filipem povedou poprvé mužstvo na vrcholné akci.

Možná i na trenérské duo zapůsobí nervozita, se kterou se ale musí vyrovnat hlavně hráči. „Asi to přijde na všechny, když půjdeme do prvního zápasu proti Francouzům. Ale pro nervozitu snad ani není místo, můžeme jen překvapit,“ konstatuje elitní střelec českého týmu Pavel Horák.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme