Hru českých basketbalistek na MS řídí mladé rozehrávačky. Bartoňové kryje záda Sedláková

Trénink, výlet, odpočinek a rozbor hry soupeře. To všechno stihnou během volného dne české basketbalistky na světovém šampionátu v Turecku. Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka čeká v úterý odpoledne poslední zápas základní skupiny proti úřadujícím evropským šampionkám ze Španělska. A spoléhat budou opět na své mladé rozehrávačky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřiny Bartoňová (druhá zleva) a Sedláková (vlevo) řídí hru českého týmu na šampionátu v Turecku

Kateřiny Bartoňová (druhá zleva) a Sedláková (vlevo) řídí hru českého týmu na šampionátu v Turecku | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Post rozdávaček patřil v minulosti těm nejzkušenějším. Hana Horáková dovedla českou reprezentaci před čtyřmi roky na mistrovství světa k historickému stříbru. Veronika Bortelová byla u loňského pátého místa na Evropě.

V Turecku je ústřední postavou Kateřina Bartoňová a na nedostatek prostoru si zatím stěžovat nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozici rozehrávaček v basketbalu často zastávají ty nejzkušenější členky týmů, český výběr na MS v Turecku ale podobná pravidla nectí

„Jsem ráda, že rok od roku dostávám větší příležitost. Budu se snažit, aby výkony šly ještě víš a posunout tým dál. Nebo se aspoň pokusím napodobit Hanku Horákovou a Verču Bortelovou,“ plánuje.

Čtyřiadvacetiletá Bartoňová má už zkušenosti z působení ve Španělsku a na Slovensku. A také z předchozích startů v reprezentaci. Možná i proto si tlak na svou osobu nepřipouští. „Nejsem člověk, který by nechal na sebe tlačit.“

České basketbalistky na turnaji v Turecku zatím nezaváhaly. Zdolaly Japonsko a Brazílii, ve středečním závěrečném utkání základní skupiny tým vyzve Španělsko. Úřadující evropské šampionky půjdou do duelu jako favoritky. Češky se jim ale budou snažit cestu za vítězstvím přinejmenším zkomplikovat.

„Tým vypadá slibně. Je omlazený a hrajeme rychlejší basket. Jsem zatím spokojená,“ pochvaluje si dosavadní působení na světovém šampionátu Kateřina Bartoňová.

Na rozehrávce jí doplňuje Kateřina Sedláková. Pro ni je svět první velkou mezinárodní akcí. Odborníky je považována za velký talent českého basketbalu.

„Takové názory moc nevnímám, a abych řekla pravdu, ani je moc neslyším. Soustředím se spíš na svoje výkony,“ uvědomuje si Kateřina Sedláková zodpovědnost na postu rozehrávačky. Na mezinárodní scéně je to naprosto odlišné ve srovnání s ligovou soutěží.

České basketbalistky se rozcvičují před tréninkem | Foto: Pavel Petr

„Zodpovědnost na mezinárodní scéně je větší. Hlavně na postu střední rozehrávačky, kde za vámi nikdo už není, takže pokud dojde ke ztrátě, tak je ihned potrestána rychlým košem,“ přibližuje hráčka VALOSUNu Brno.

Poslední světový šampionát v Brně a Karlových Varech si Kateřina Sedláková nenechala ujít. Palubovku tehdy vyměnila za hlediště.

„Mistrovství světa jsem sledovala, každý zápas holek. Byla jsem na hodně zápasech a ty, co jsem nestihla, jsem sledovala v televizi. Bylo to tehdy něco velkého.“

Sedláková si reprezentování užívá

V národním týmu se navíc může učit. Vnímá osobnosti tvořící reprezentační celek. „Evža Vítečková je určitě obrovská osobnost nároďáku, stejně tak vzhlížím k Janě Veselé či Pétě Kulichové. Na takové osobnosti jsem se těšila,“ přiznává.

Ve čtyřiadvaceti letech pak společně s Kateřinou Bartoňovou patří k nejmladším českým basketbalistkám. Žádné povinnosti navíc jí to prý ale nepřináší.

„Vůbec. Takhle to tady nefunguje. Je hodně příjemné, že každý se bere jako součást týmu a není tu žádné dělení na starší a mladší,“ uzavírá Kateřina Sedláková.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme