Jaké to je skočit z výšky 4 kilometrů? Reportér ČRo si vyzkoušel tandemový seskok

Přesně před 18 lety bylo otevřeno letiště v Mostě, které lze právem považovat za celosvětovou raritu. Vzniklo totiž rekultivací výsypky povrchového hnědouhelného dolu na místě, kde kdysi stála obec Střimice. Od jeho otevření patří letiště hlavně sportovním parašutistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nohama vzhůru. Reportér Michal Jurman si vyzkoušel tandemový seskok

Nohama vzhůru. Reportér Michal Jurman si vyzkoušel tandemový seskok | Foto: Michal Jurman

Tandemový seskok z výšky čtyř kilometrů je dnes přístupný i dětem, a to starším 8 let. Jistotou pak je, že pokud si jednou připevníte padák na záda, už si jej jen tak nesundáte.

„Je mi něco přes čtyřicet a skáču od 16 let,“ říká Martin Dašek, zatímco na letišti v Mostě spěchá ke speciálnímu parašutistickému letadlu PAC 750 XL, jedinému exempláři v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na i nad letištěm v Mostě natáčel reportér ČRo Michal Jurman

„Od skákání jsem si udělal docela velkou pauzu, věnoval jsem se jiným věcem. Když jsem ale neskákal, tak jsem zjistil, že jsem parašutista. Ve vzduchu se cítím dobře a potřebuju adrenalin, jsem na skákání závislý,“ popisuje důvody, jejichž výsledkem je už 6500 seskoků, Martin.

První pokyn, který se musí před seskokem splnit, zní: vyprázdnit močový měchýř. Další přípravu na seskok má poté na starost asistentka Veronika.

Sympatická tmavovláska upevní přes kombinézu všechny potřebné popruhy a nezapomene ani na nezbytné školení. „Budeme po vás chtít takzvanou pozici banánu,“ nabádá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Interview země vzduch aneb netradiční rozhovor Patricie Strouhalové a Michala Jurmana

Tandem pilot Martin Dašek si před skokem každého odvážlivce letmým okem shlédne, aby věděl, co od něj může ve vzduchu očekávat. „Je důležité to vědět,“ doplňuje.

Oranžově se blyštící letadlo, v jehož místě výroby je uveden Nový Zéland, po startu z mostecké dráhy prudce nabírá výšku. V hladině tří kilometrů nad zemí pak začne příprava na seskok.

V hlavě se přitom spustí pár minut stará slova asistentky Veroniky: „Opustíte relativně pevnou půdu pod nohama. Ve čtyřech kilometrech vyskočíte, ničeho se nedržíte a sakra si to v tu chvíli uvědomíte.“

Cesty zpět ale už není. Jakákoliv další slova už nemohou přesně popsat, co následuje. Musíte to prožít a díky soutěži Radiožurnálu o tandemový seskok, se vám tento sen může také splnit.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme