Jean Alesi dosáhl v F1 na jediné vítězství, přesto bývá řazen mezi legendy

Šesti týmy postupně ve své kariéře prošel bývalý pilot formule 1 Jean Alesi. Francouz, který byl odměněn Řádem čestné legie, ale dosáhl během extrémně dlouhé kariéry na jediné vítězství. Muž, který dnes slaví 50 let, se přesto svým agresivním stylem, zapsal do srdcí některých motoristických fanoušků více, než mnohem slavnější šampióni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závody Formule 1

Závody Formule 1 | Zdroj: Reuters

Už ve své první kompletní sezóně ve F1 působil Alesi jako zjevení. Takto se na okruhu ve Phoenixu statečně rval s legendárním Ayrtonem Sennou o vítězství. V čele závodu jel dokonce celých 25 kol, nakonec po boji skončil druhý.

„Byl to tvrdý, ale férový souboj s velkým jezdcem. Šlo o nekončící boj, který jsem si proti Alesimu užil, neustále na hranici našich limitů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Pilot formule Jean Alesi slaví 50 narozeniny

Málokdo by v roce 1990 po těchto slovech Ayrtona Senny tušil, že Alesi vyhraje ve své dlouhé kariéře jediný závod. Šlo o Velkou cenu Kanady 1995, kdy se v den svých 31. narozenin, tedy přesně před 19 lety, postavil rodák z Avignonu na stupínek nejvyšší.

Navíc na okruhu jeho milovaného Gillesa Villeneuva, s jeho číslem 27 na monopostu, ke všemu v barvách Ferrari. Italští fanoušci i komentátoři byli u vytržení.

„Konečně se to podařilo, v minulosti jsem tomu byl už tolikrát blízko, až teď přišla odměna pro italské fanoušky i pro Ferrari," nezapomněl Alesi zmínit stáj, ve které ale podle mnohých odborníků promarnil nejlepší část své kariéry.

Osudové dvojky

Na začátku 90. let totiž jednoznačně dominoval Williams a Alesi tak 16krát dojel ve světovém šampionátu na 2. místě, kanadské vítězství ale už nezopakoval. V roce 2000 poprvé skončil s nulou na svém bodovém kontě.

Následně jako pátý muž historie překonal hranici dvou set startů a krátce na to se také s F1 rozloučil. S pověstí agresivního pilota, který přinesl do šampionátu emoce a kterého možná i kvůli nim trápila nevyrovnanost výkonů.

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme