Jeden z nejlepších výkonů na Tour, chválí Francie Tonyho Gallopina

Cyklistické hvězdy nedělají Tour de France, ale Tour de France dělá z cyklistů hvězdy. Jen málokdo si včera při dojezdu 11. etapy v Oyonnax vzpomněl na to, že v závodu nepokračují oba největší favorité. Jako kometa totiž prolétl cílem Francouz Tony Gallopin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tony Gallopin po etapovém vítězství na TdF

Tony Gallopin po etapovém vítězství na TdF | Zdroj: Reuters

„Podle mě je to jeden z nejhezčích výkonů na Tour de France. Měl žlutý dres na den Bastily, pak o něj přišel, ale zregeneroval o dni volna. Ujel sám, ale dostihli ho. Znovu atakoval a nakonec vyhrál o několik metrů. Pro mě je to krásný výkon na Tour,“ pochválil svého krajana legendární Raymond Poulidor.

Šestadvacetiletý cyklista je novým hrdinou Francie. Hlasatel v cílovém městě Oyonnax byl na pokraji extatického šílenství a policisté museli držet novináře, aby Gallopinovi neskočili pod kolo. S bržděním si totiž v cíli dal načas.

Přehrát

00:00 / 00:00

S pelotonem Tour de France objíždí Francii také reportér ČRo Tomáš Kohout

Bernard Hinault, další legenda francouzské cyklistiky, vyzdvihl na Gallopinovi vlastnost, kterou měl sám – agresivitu:

„Dělá nám to radost a něco to znamená. Tony je temperamentní jezdec, je mu 26, už má zkušenosti. Ale taky srdce na to, aby zaútočil. Jde do toho, bojuje. A je to i příklad pro ty mladší. Aby se nebáli,“ těší pětinásobného vítěze TdF, který brzo oslaví šedesátiny.

A přitom se zdá, že nový oblíbenec Francie Tony Gallopin sám ještě nepochopil, co se okolo něj děje. Z etapového vítězství ani z krátkého držení žlutého trikotu nezpychl.

„Žlutý dres, to bylo něco neuvěřitelného. Rád bych ho tedy vezl v lepší den, v té etapě bylo ošklivo a trať náročná. Dosáhl jsem ale obojího a je těžké říct, co preferuju. Obojí je výjimečné,“ těší cyklistu stáje Lotto-Belisol, který by, pokud dostane volnou ruku, mohl zajet další výborné výsledky.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme