Kanoista Jáně vyhrál úvodní díl SP vodních slalomářů v Troji

Do oné první skupiny patřil například nováček v české seniorské reprezentaci a nejrychlejší muž v kategorii singlkanoí, Michal Jáně. Do té druhé zase papírový favorit číslo jedna - Michal Martykán ze Slovenska, který se jako úřadující olympijský vítěz musel spokojit s osmou příčkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Michal Jáně v Praze - Troji

Kanoista Michal Jáně v Praze - Troji | Zdroj: ČTK

A Stanislav Ježek?


Jeho duševní rozpoložení bylo asi po skončení závodu hodně podobné obloze nad Prahou - aneb střídavě oblačno. Kdyby se mu povedlo zopakovat výkon ze semifinále, asi by z toho bylo ještě něco víc než konečné páté místo, ale viděno ze druhého břehu - takový výsledek není v konkurenci kompletní světové špičky rozhodně žádnou ostudou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kanoista Jáně vyhrál úvodní díl SP vodních slalomářů v Troji

Tak nebo onak má ovšem Stanislav Ježek oproti ostatním závodníkům jednu velkou výhodu - nezbývá mu vlastně ani čas, aby v cíli meditoval nad tím, co měl a neměl na trati udělat. Při každé velké akci pořádané v Praze-Troji se totiž proměňuje v obojživelníka - na vodě závodí a na suchu funguje jako organizátor.

,,Většinou mé ,,zlepšováky“ pochází z oblasti informačních technologií. Je to umožnění závodníkům podívat se na záznamy jejich jízd, jak v reálném čase,t ak v technickém záznamu. Je to určené pro srovnávání závodníků pomocí počítačových programů, hledání rozdílů v průjezdu branek,“ líčí Stanislav Ježek.

Ježek jako technik

,,Snažíme se společně s Mezinárodní kanoistickou federací o rozvoj tohoto sportu i v oblastech, kde není možné sledovat televizní přenos. Závodníci se pak mohou podívat, jak to jezdí ti nejlepší. Myslím si, že i díky tomu roste kvalita po celém světě.“

Zní to určitě hezky, ale našinec by se možná nedivil, kdyby si Stanislav Ježek za takové konstelace ani nestačil před závodem spočítat, kolik branek číhá na trati.

,,Podívám se na číslo poslední a pak to vím docela přesně. Bývá to mezi 18 – 22, podle pravidel může být az 24, ale to už dlouho nebylo. Zas tak moc jich není,“ usmívá se Ježek.

Díky svojí mnohokrát vyzkoušené dvojroli organizátora a závodníka se také Stanislav Ježek dokázal vžít co pocitů slovenských pořadatelů letošního evropského šampionátu, který musel být zrušen vinou povodní.

,,Vím, co to je za spoustu práce. Musí to být ohromná frustrace.“

Žádná zbytečná cesta

Nicméně na svoji nedávnou slalomářskou výpravu na Slovensko si Stanislav Ježek i tak vzpomene docela rád - třeba proto, že mohl prožít příjemné chvíle u příbuzných trojnásobných olympijských vítězů.

,,Byl jsem tam s celou rodinou. Sestra bratrů Hochshornerových je zhruba v našem věku, má stejně staré děti, jako jsou ty naše, takže my jsmetam bydleli u nich na chatě a mě se to až tak nedotklo,“ je klidný Stanislav Ježek.

Pokud se týká zítřejšího programu v Praze-Troji, kanoisté už budou na rozdíl od kajakářů odpočívat. Jak už ale bylo řečeno - v případě Stanislava Ježka to ani zdaleka platit nebude.

Aleš Procházka, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme