Kornfeil: Jsem rád, že se mi úspěch podařil při domácí Grand Prix

Pouze jediný ze šestice českých jezdců projel v závodě mistrovství světa silničních motocyklů cílem brněnské Velké ceny České republiky. Smutnou bilanci ale vyvažuje fakt, že Jakub Kornfeil proťal pomyslnou pásku v pátém nejrychlejším čase nejslabší kubatury do 125 ccm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Kornfeil během brněnské Velké ceny MS silničních motocyklů

Jakub Kornfeil během brněnské Velké ceny MS silničních motocyklů | Zdroj: ČTK

Ještě včera Jakub Kornfeil na pozdější skvělý výsledek ani nepomyslel. Když ale ráno viděl zamračenou oblohu, ze které se pouští kapky deště, rázem ožil. „Věděl jsem, že když se pojede závod na mokru, tak je to pro mě větší šance a půjde to dojet do desítky. A nakonec to tak vyšlo!“

Sedmnáctiletý český jezdec se postupně posouval ze 14. startovní pozice dopředu. V jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by mohl být v konečném pořadí ještě o jeden stupínek lepší než pátý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kornfeil: Jsem rád, že se mi úspěch podařil při domácí Grand Prix

„Moc nechybělo! Byl to strašně zajímavý závod, strašně těžký. Říkal jsem si, že radši pojedu za Folgerem, než abychom se přetahovali. Chtěl jsem to hlavně dojet, nepouštět se do žádných větších akcí,“ prohlásil nadějný český jezdec.

Přes “jízdu na jistotu“ Kornfeil atak na čtvrté místo vyzkoušel. „V posledním kole jsem mu (pozn. Folgerovi) to tam dvakrát zkusil dát. Jednou se to povedlo, bohužel jsem byl trošku delší na brzdy, takže mi to tam zase vrátil zpátky. Myslím, že můžu být šťastný za páté místo.“

Kornfeil, který se do seriálu mistrovství světa dostal jako loňský vítěz Red Bull Rookies Cupu, zajel v Brně životní výsledek. Dosud získal jen tři body a teď jedenáct, což jej vyneslo na 17. místo průběžného pořadí.

„Jsem strašně rád, že se mi podařil takový úspěch zrovna při domácí Grand Prix. Myslím, že mě to teď hodně nakopne do Ameriky, kde se mi docela líbí. Určitě nebudu tak moc nervózní a doufám, že se zadaří i tam a půjde to jenom k lepšímu,“ věří sedmnáctiletý mladík.

Kornfeil letos zachraňoval na Masarykově okruhu čest českých závodníků. Co si o tom sám myslí? „Určitě je to potěšující a jsem rád, že alespoň já jsem to dotáhl, dojel jsem jako jediný.“

Zklamaní Češi v Moto2

A to docela nečekaně, protože všichni věřili, že naši zkušení jezdci v Moto2 zabodují nejlépe alespoň tak jako Kornfeil. Jenže Karla Abrahama po lehkém otřesu mozku při pádu v kvalifikaci nepustili do závodu lékaři.

„Jsem hodně naštvaný, protože se necítím vůbec špatně. Já bych na motorku sedl a jel bych,“ prohlásil Karel Abraham.

Dvacetiletý jezdec, který v příští sezóně pojede královskou kubaturu MotoGP, tak nakonec jen z tribuny sledoval trápení svého kolegy z Moto2 Lukáše Peška. Ten po devíti kolech z nadějné patnácté pozice odjel do boxů.

„Odskakovalo mi přední kolo, stupňovalo se to, až mi to přišlo úplně neříditelné a rozhodl jsem se závod ukončit. Poslední dvě kola už to bylo “o hubu“. Přišlo mi zbytečné rozbít si hubu, kvůli nějaké blbé závadě,“ konstatoval Lukáš Pešek.

Pešek si během celého víkendu stěžoval na problémy v komunikaci s vedením týmu Matteoni Racing a své vystoupení v Brně uzavřel slovy: „Určitě mě takovéto závodění nebaví. Určitě si představuji závodění - s mými kvalitami, úplně někde jinde a na jiné úrovni.“

Pro ostatní tři české jezdce – Vostárka, Chmelíka a Touškovou, byl jednorázový start v závodě mistrovství světa odměnou, kterou však nedokázali přetavit v hmatatelný výsledek.

Eva Kézrová, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme