Koulař Machura měl pozitivní test na růstový hormon

Koulař Remigius Machura měl podle deníku Právo pozitivní dopingový nález. Na růstový hormon. Juniorský mistr Evropy z roku 2005 ale říká, že si vůbec není vědom toho, že by tuto látku užil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekční stříkačka

Injekční stříkačka | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Biggishben

Zpráva deníku Právo přitom působí jako z filmu s lacinou zápletkou. Před 25 lety totiž slavil velké úspěchy na atletických závodech jeho otec, koulař Remigius Machura starší a také jeho kariéru zruinovala dopingová aféra spojená s užitím stanozololu.

Jak v Ozvěnách dne uvedl doktor Jan Chlumský, vedoucí oddělení exekutivy českého Antidopingového výboru, přítomnost růstového hormonu v těle je poměrně složité dokázat.

„Ale v posledních letech se vyvinula v laboratoři metodika, která nezpochybnitelně dokáže ze vzorků krve odlišit tělu vlastní růstový hormon od toho zvenčí aplikovaného injekcí,“ uvedl. Podle něj také není možné, aby měl atlet pozitivní test na růstový hormon, a přitom si vůbec nebyl vědom, že by jej užil.

Pokusy pomáhat si při sportovních výkonech využitím této látky, mezi českými sportovci nejsou podle doktora Chlumského ojedinělé. Připomněl, že už v době socialismu, v době státem řízeného dopingu, se tato látka aplikovala.

„V té době byla ale poměrně drahá a nebylo snadné ji sehnat. V současnosti farmaceutické firmy vyrábějí tyto léky – učené pro nemocné lidi, kteří mají problémy s růstem zejména v době puberty a před ní - daleko levněji a není problém je sehnat,“ dodal doktor Jan Chlumský, vedoucí oddělení exekutivy Antidopingového výboru.

Prohřeškem koulaře pražské Sparty se dnes bude zabývat Disciplinární komise Českého atletického svazu. Machurovi, který má až do vyřešení případu pozastavenou činnost, hrozí až dvouletý distanc.

Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme