Kreuziger byl na Tour stále učedníkem

Mysleli jste si, že Roman Kreuziger bude na právě skončené Tour de France jedním z favoritů? Pak jste se trefili jenom napůl. Deváté místo je sice výborné, ale role jediného Čecha v pelotonu byla trochu odlišná. Při své třetí účasti na nejslavnějším závodu světa byl spíše za učedníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger (vlevo) a Ivan Basso před startem Tour de France

Roman Kreuziger (vlevo) a Ivan Basso před startem Tour de France | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Roman Kreuziger zopakoval na cyklistické Tour de France deváté místo z loňska a je spokojený. Ostatně, byl to také jeho cíl.

"Byla to jedna z těch těžších Tour. I tím, že byla hodně vyrovnaná, rozestupy nebyly až tak velké. Vždycky jsem měl ztrátu větší, teď jsem se vešel pod 12 minut. To deváté místo je zatím nejvíc vydřené," řekl Roman Kreuziger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kreuziger byl na Tour stále učedníkem

V některých etapách se mu rozhodně nedařilo podle představ, hlavně s vjezdem do Pyrenejí nebyl spokojený. Po etapě v Bagneres de Luchon prohlásil, že o chybě on i tým vědí, ale nechají si ji pro sebe.

"Chybí změna rytmu, síla," prohlásil přeci jen v závěru Tour.

"Na to všechno časem přijdem. Třeba Andy Schleck potřebuje míň času než já. Já ho potřebuju víc a postupem času se k tomu dostanem," věří Kreuziger.

S připravenou taktikou nebo bez ní?

Největší rozdíl mezi Tour a dalšími závody je, že je pro ní potřeba uzrát i takticky. Roman Kreuziger byl vpředu vidět nejvíce na Morzine-Avoriaz, ale zvednul se ze sedla jako první ve skupince, což byla chyba.

"Já vím, že to byl první nástup, který jsem neměl udělat. V ten moment jsem ale cítil, že to bylo správný. Při závodě o tom člověk tolik nepřemýšlí a dojde mu to až pak," ví čtyřiadvacetiletý cyklista.

Zatímco největší favorité mají důkladně předem promyšlený plán, kdy zaútočí a jen ho upraví podle situace, u Romana Kreuzigera tomu bylo jinak.

"Během prvních padesáti šedesáti kilometrů člověk pochopí, jaký nohy jsou. Potom se dá přemýšlet o tom, co se dá vymyslet," říkal jeden z dvojice lídrů stáje Liquigas před etapou s cílem na Tourmaletu.

I Andy Schleck letos tvrdil, že ne vždycky věděl, co od sebe může čekat. Až postupem času poznal, jak na tom jeho tělo je a co si může dovolit.

A nejpozitivnější záležitost letošní Tour podle Romana Kreuzigera? Přítomnost Ivana Bassa a jeho zkušeností.

"Ukázal mi, jak závodit Tour. Jezdí závody hodně vepředu a snaží se eliminovat nebezpečí v pelotonu," vypozoroval Roman Kreuziger. Třebasvé poznatky uplatní v praxi už za rok.

Tomáš Kohout, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme