Létat jako pták, skákat jako delfín. Ve flyboardingu můžete dělat rychlé pokroky

Pár nadšenců v Česku se snaží nalákat co nejvíc zájemců k novému sportu s názvem flyboarding. Při aktivitě, která vznikla kdysi v hlavách velení americké armády, ale sportovní podobu jí dal až Francouz Zapata, se přitom můžete relativně rychle stát jedním z nejlepších na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reportér Michal Jurman vyzkoušel flyboarding na vlastní kůži

Reportér Michal Jurman vyzkoušel flyboarding na vlastní kůži | Foto: Michal Jurman

Flyboarding totiž stále ještě není masovou záležitostí a letos v létě slaví teprve své třetí narozeniny.

„Beru to spíše jako zábavu, než sport. Je to velký adrenalinový zážitek, věnuji se tomu od minulého léta, kdy jsme flyboarding do České republiky přivezli,“ říká Petr Civín, který si na flyboardingovém prkně, na kterém ovládá jen pohybem těla až 185 koňských sil, cení nejvíce právě pocitů svobodného pohybu bez jakéhokoliv omezení.

„Létat jako pták a skákat jako delfín. Tenhle sport se dá dělat, jak pod vodou, tak ve vzduchu. Každý se v něm najde,“ dodává Petr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Jurman si podle instruktorů flyboardingu vedl na začátečníka velmi dobře

Svůj nakažlivý optimismus neztrácí ani ve chvíli, kdy se mu na prkno s dvěma tryskami žene zájemkyně, která přiznává, že neumí ani plavat.

„Moc často se to nestává, ale je vidět, že je to sport i pro neplavce. Ani ti se nemohou utopit,“ slibuje Petr Civín, který také hned prozrazuje detaily spolupráce mezi vodním skútrem a prknem na vašich nohou, které spojuje 18 metrů dlouhá hadice.

„Určíme potenciální nejvyšší výšku, ale flyboardista může létat v dané výšce náklonem prkna dolů i nahoru, podle toho, jak on sám bude chtít,“ prozrazuje. „Dostanete neoprén, poté na vás dáme vestu a i samotný flyboard má na sobě plováky. Kdyby se cokoliv stalo, tak i po vypnutí motoru budete plavat na hladině,“ ujišťuje Petr Civín.

Michal Jurman se připravuje na svůj první zážitek z flyboardingu | Foto: Michal Jurman

Skáčeme do studené Vltavy a míříme k bójkami vytyčené oblasti mimo plavební koridor řeky. Těžko říct, co vlastně očekáváme, každopádně tělo dostává velmi brzy poměrně zabrat.

Pád následuje pád. Nicméně poté, co zjistíme, jak dostat prkno ideálně přes špičky nohou pod sebe, letíme už na tryskách vody strmě vzhůru nad hladinu a následuje nekončící souboj s rovnováhou, respektive gravitací.

Po roce neoficiálním mistrem ČR

Po 15 minutách se vyškrábeme na molo a se slastným pocitem vyslechneme hodnocení instruktora Jardy Civína: „Jsi šikovný, nahoru ses dostal relativně hodně rychle. Byl jsi nějaké tři metry nad zemí, podle mě super.“

Ve flyboardingu navíc dokážete dělat velmi rychlé pokroky, což potvrzuje i náš instruktor.

„Jel jsem celkem šestkrát v životě a už jsem udělal i salto, během šesti lekcí můžeš dělat backflipy. Takhle jednoduché to je,“ tvrdí Jarda, jež se i přes rychlé pokroky zatím jen těžce snaží přiblížit umění svého bratra Petra, který už má za sebou i první úspěch na neoficiálním domácím šampionátu flyboardistů.

„Dopadlo to dobře, skončil jsem první. Tomuhle sportu se věnuju rok,“ prozrazuje Petr Civín.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme