Líbací slečny na Tour de France jsou profesionálky na svém místě

Těžko se dá odhadovat, jak velkou početní převahu mají na cyklistické Tour de France muži nad ženami. Pořadatelé spočítali, že mezi diváky je to prý až 70 ku 30 procentům. V doprovodu cyklistů také převládají muži. Ale v reklamní karavaně tomu už bude naopak a v jednom oboru vládnou ženy stoprocentně – a zřejmě tomu tak bude vždy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elisabeth Petzlová líbá po sedmé etapě domácího Sylvaina Chavanela

Elisabeth Petzlová líbá po sedmé etapě domácího Sylvaina Chavanela | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Nebo si snad dovedete představit, že by na pódiu při předávání dresů a trofejí po etapě asistovali cyklistům muži a ne sličné slečny? To by asi neprošlo. A tak se při dekorování střídají půvabné dívky a ženy. Ty si vybírá každý ze sponzorů sám a jen na něm záleží, kolik slečen se protočí kolem nejlepších cyklistů.

„Jsme jenom čtyři holky, které chodíme na pódium, ale je to práce jako každá jiná. Tři ostatní už jsou jako pódiové potřetí. Letos hledali čtvrtou no a to jsem já," říká Elisabeth Petzlová, jediná blondýnka mezi pódiovými děvčaty hlavního sponzora Tour.

Přehrát

00:00 / 00:00

Líbací slečny na Tour de France jsou profesionálky na svém místě

A že vám její jméno nezní zrovna francouzsky? Trefa. Je to Rakušanka, která pochází z městečka ležícího kousek od Lince. To ale nic nemění na tom, jak prožívá chvíle, kdy předává žlutý dres lídrovi celkového pořadí.

„Samozřejmě, je to plné emocí, ale také stresující. Pokaždé a pro všechny. I holky, které to už dělají více let, jsou trošku neklidné a doufají, že to dobře dopadne. Že třeba neupadneme, nebo tak," svěřuje se Elizabeth.

Andy Schleck je mezi slečnami šťastný

A jak si chvíle na pódiu užívají samotní cyklisté? Andy Schleck už si zvykl, že si chodívá pro bílý dres nejlepšího mladíka. Ale když získal poprvé v životě žlutý, prohlásil: „To je hezký pocit. Byl jsem mezi těmi holkami moc šťastný."

'Líbací slečny' po boku Sylvaina Chavanela (vlevo Elisabeth Petzlová) | Foto: Tomáš Kohout

Zmíněný žlutý dres ho ale určitě těšil více, než polibky od sličné Elizabeth. Ačkoliv pusy po francouzsku - rozumějte na tváře - jsou součástí dekódovacího ceremoniálu. Má ale i to decentní líbání nějaká striktní pravidla?

„Ne, obvykle je to dvakrát, ale záleží to hodně na samotném závodníkovi a také na regionu, nebo zemi, ze které pochází. Jestli má ve zvyku líbat se třikrát, dobrá. Na tom, kolik pus si dáme, se musíme domluvit předem. Je to pružném," popisuje sličná Elizabeth.

Cancellara s děvčaty nekamarádí

Jinak ale moc času na nějaké rozhovory a přátelení se mezi líbacími slečnami a cyklisty není. A Švýcar Fabian Cancellara dokonce prohlásil, že ho ani příliš nezajímají.

Sylvain Chavanel navléká po sedmé etapě dres pro lídra Tour. Děvčata mu asistují | Foto: Tomáš Kohout

„Ne, nekamarádím se s nimi. Jsou tady prostě jako všichni další lidé. A na konci dne se těšíte jenom na to, jak se co nejrychleji dostat na hotel. Máte jiné věci na práci a tohle není to nejdůležitější," rouhal se Fabian Cancellara v Gueugnonu a v další etapě o žlutý dres přišel.

To Američan Georgie Hincapie naopak kdysi porušil přísný zákaz ne-stýkání se cyklistů a pódiových slečen. A to až tak dalece, že si Melanii Simonneauovou vzal a mají spolu dcerku.

Elizabeth Petzlová ale neplánuje následovat jednu ze svých předchůdkyň: „Nenene. Ne. Dám mu dres, kytku a je to," popisuje milá Rakušanka maximum toho, co je ochotná nejlepšímu jezdci dát.

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme