'Maki a Kiki' chtějí na olympiádu do Londýna

Světová série beach volejbalistů po svém pražském zastavení pokračuje Grand slamem v norském Stavangeru. Hlavní soutěž začíná už dnes a představí se v ní hned tři české páry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou

Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou | Foto: www.volejbal .cz

Mezi muži budou chtít potvrdit příslušnost ke světové elitě Přemysl Kubala s Petrem Benešem. Mezi ženami se představí Lenka Háječková s Hanou Klapalovou a v kvalifikaci si účast vybojovaly také Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou, které tak potvrzují letošní zlepšení formy.

Právě členky pražského Bison beach clubu ukazují, že letos by konečně měly naplňovat potenciál, který v nich dřímá už delší dobu. V minulých letech sice Kolocová se Slukovou dosáhly na několik úspěchů, ale stále se jim nedařilo prosazovat se stabilně mezi světovou špičku.

Přehrát

00:00 / 00:00

'Maki a Kiki' chtějí na olympiádu do Londýna

I proto se rozhodly ke změně trenéra. Rozešly se s Michalem Palinkem a daly dohromady s rakouským koučem Simonem Nauschem. Důvody vysvětlila Markéta Sluková: „Jak jsme začaly víc jezdit, tak jsme si začaly všímat, jak to dělají profesionální týmy. U nich se hodně pracuje s videem, statistikami, chystá se speciální taktika, a to nám chybělo," říká.

A tak musela přijít změna: „Začaly jsme se o tom bavit nejdřív spolu, pak jsme to řekly i Paldovi. Sliboval, že tou cestou půjdeme také, ale moc jsme se k tomu nepřiblížily. Chtěly jsme se pořád zlepšovat a s Paldou už jsme trošičku stagnovaly."

Olympijské ambice

Jen na trenéra ale Markéta Sluková vinu nehází: „Jestli to byla chyba jeho nebo naše, těžko říct. Pak už ani z naší strany nebyl přístup úplně profesionální. Už to mezi námi nefungovalo a nebyli jsme schopni být na stejné vlně, proto jsem se rozhodli, že bude asi nejlepší, když se rozejdeme v dobrém, každý si půjdeme svou vlastní cestou a pak se uvidí, jestli to bylo dobře nebo ne. Zatím jsme hrozně spokojené."

Maki a Kiki, jak se půvabným slečnám přezdívá, získaly titul akademických vicemistryň světa a ve Světové série už jen napaběrkují, což potvrzuje i účast v hlavní soutěži Grand Slamu ve Stavangeru. Vše by tedy mělo směřovat k naplnění dlouhodobého cíle, tedy účasti na olympijských hrách v Londýně 2012

„Rády bychom si tam zahrály. Když budeme hrát dobře a uhrajeme dobré výsledky ve Světové sérii, tak se na olympiádu určitě dostaneme. Pokud to tak nebude, tak pro nás olympiáda ani nebude cíl. Následující dva roky nám jasně ukážou, jestli to je nebo není možné," hodnotí realistickým pohledem šance českého páru Kristýna Kolocová.

Uvidíme po sezóně

Právě příchod nového trenéra však podle Markéty Slukové dává účasti na turnaji v Londýně reálné kontury: „Musíme vydržet trénovat tak, jak trénujeme. Máme ještě hodně nedostatků, ne kterých musíme pracovat a to by mělo přijít s novým trenérem. Hodně si slibujeme od zimní přípravy," říká.

Skutečnou sílu mladého páru ale prověří až čas. „Zatím jsme ve Světové sérii neodehráli tolik turnajů, abychom mohly hodnotit, jestli na to fakt máme nebo nemáme. Až odehrajeme minimálně celou jednu sezónu, tak to budeme mezi sebou konzultovat. Už budeme vědět, jak na tom ostatní týmy ve světě jsou. Zatím jsme spokojené, chceme pracovat a myslím, že jsme na dobré cestě. Pokud se nic nestane, tak bychom v Londýně mohly být," věří Markéta Sluková.

K tomu je potřeba získávat body už letos, byť se pro kvalifikování na olympijské hry budou počítat až výsledky následujících dvou sezón. Nyní je však důležité si dobrou pozici pro nasazování do jednotlivých turnajů vybudovat.

Martin Hlucháň, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme