Mladí kanoisté si užívali mistrovství republiky v Račicích

Není mnoho těch sportů, ve kterých by se při velkých domácích akcích potkávali borci všech věkových kategorií. Rychlostní kanoistika - jak připomnělo právě skončené mistrovství republiky v Račicích - se takovýmto zlepšovákem pochlubit může.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoistika

Kanoistika | Foto: Comstock Images

Přínos výše uvedeného nápadu je třeba v tom, že děti si mohou prstíčkem sáhnout na nejlepší dospělé závodníky, jejichž místa by jednou chtěly zaujmout. A také to s povděkem kvitují.„To určitě, je to takový dobrý pocit. Takový náš vzor ti reprezentanti“


Říkají dva ze členů kanoistického oddílu z Ostrožské Nové Vsi. Jmenují se … „Klára Selnicová. Jakub Mlčoch.“


Jak říká Klára po pěti letech kanoistické praxe - začít s pádlováním právě v tomto klubu - to prý není žádná věda.


„Prostě jsme přišli na loděnici a byl tam trenér, který nás uvítal. Dal nám minikajak, vysvětli takové ty jednoduché základy a pak jsme se postupně zlepšovali a zlepšovali,“ až se kvalifikovali na mistrovství republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kanoistický střet generací na MČR v Račicích


Kanoistika vede i nad hokejem


Jakub je mezi členy oddílu v Ostrožské Nové Vsi určitě zajímavou postavou. Od jara do podzimu se totiž věnuje kanoistice a v zimě hraje hokej. Tuší už, který z obou těchto sportů to u něho jednou vyhraje?„Já si myslím, že dám nakonec přednost kanoistice. Je to jiné než ostatní sport. Při každém tréninku se člověk učí a ten trénink baví,“ říká Jakub.


Zajímavý názor, díky kterému teď každý vodák možná pookřeje. A tady je Jakubova odpověď na případnou rodičovskou poznámku: Koukej zahodit to pádlo a radši se snaž o to, aby sis jednou mohl hokejem dobře vydělávat!


„O to mi asi ani nejde,“ říká mladý Jakub.


O děti se musí starat


Taková slova jsou jistě lichotivou vizitkou i pro trenéra Víta Pjajčíka. Ten už se věnuje výchově mladých kanoistů v Ostrožské Nové Vsi dlouhé roky. „Je to kolem dvaceti let co se pohybuji o vody a samozřejmě i ve školství pracuji, takže bych to mohl vynásobit dvěma“


A stejně tak může zkušený trenér násobit i procento dětí, u kterých je téměř neproveditelné probudit zájem o sport. „Já myslím, že ta odpověď je od všech, kdo pracuje s dětmi pořád stejná, že je to čím dál složitější,“ hodnotí Vít Pjačjík A jaké argumenty si tedy berou ku pomoci trenéři v Ostrožské Nové Vsi?


„Především je potřeba, aby rodiče věděli, že to má smysl. Že kanoistika není jen o pádlování, ale hlavně o všestrannosti“

Mezitím ale nejeden ze členů oddílu zjistí, že s jeho výkonností to není a nebude žádná sláva. Co potom?


Myslím si, že ta kanoistika tak přiroste k srdíčku, že i když to prostě není to pravé ořechové, tak ta kanoistika těší, i když to nějak nejede, no.“ Říká Klára za sebe i za svoje kamarády z Ostrožské Nové Vsi.

Aleš Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme