Na plaveckém MS v Barceloně bude mít premiéru high diving

Kolem dvanácti tisíc fanoušků každý den na bazénu a třicet tisíc pak při soutěžích v barcelonském přístavu. Pro katalánské organizátory letošního mistrovství světa v plavání, zdá se nebude problémem zaplnit tribuny, které postavili pro jednu z mnoha sportovní událostí, které letos srdce Katalánska hostí. Zdejší lidé se totiž mohou pyšnit vizitkou možná nejvíce sportovního města starého kontinentu, na kterou jsou také patřičně hrdí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už zítra se zaplněné tribuny fanoušků rozloučí na MS závodem na 25km s dálkovým plaváním

Už zítra se zaplněné tribuny fanoušků rozloučí na MS závodem na 25km s dálkovým plaváním | Foto: Michal Jurman

V okolí 173 metrů vysokého pahorku Montjüic zní vesele cikády, jejichž preludia jen občas naruší projetí turistického autobusu, který sem do centra dění olympijských her z roku 1992 přiváží po fotografiích a vzpomínkách hladové cizince. Na sportovní turistiku v této části Barcelony spoléhají i v těchto dnech, kdy se tzv. Montjücský olympijský prstenec stává středobodem dění letošního mistrovství světa v plavání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na MS v plavání v Barceloně budou sportovci skákat do vody z 27 metrů vysoké věže

„Odpoledne vyrážím na skoky z prkna a věže, to jsou disciplíny, ve kterých mají Mexičané asi největší šance na umístění. Plavecké sporty jsou u nás ale obecně hodně populární, těším se na to," říká Christiane Danězová, Mexičanka, která si udělala v Barceloně týdenní dovolenou, během které si hodlá naplno vychutnat sportovního ducha, který prostupuje téměř každou ulicí této katalánské metropole.

„Je to úžasné místo. Myslím, že před olympiádou v roce 1992 šlo o úplně jiné město, hodně průmyslové. Nyní tady najdete více parků a turistických atrakcí. Podle mě šla ekonomicky celá oblast hodně nahoru a odráží se to i v zájmu o sport."

Ještě více jsou slova Christiane znát v barcelonském přístavu, kde probíhají soutěže dálkových plavců a kde se v pondělí dostane i na premiéru tzv. high divingu, tedy skoků z výšek kolem 27ti metrů. Ty si nenechají ujít nejen zahraniční turisté a fanoušci ale ani místní.

Na high diving má přijít spousta diváků

„Já čekám, že na tyto extrémní skoky přijde opravdu spousta fanoušků, je to novinka, je to nebezpečné a tak musíme být připraveni i my. Doufám, že se ale nic zlého nestane a my si tu podívanou užijeme společně s diváky," těší se Sergio, rodák z Barcelony, který je na šampionátu coby člen civilní gardy připraven v areálu dálkových plavců a extrémních skokanů kdykoliv vyrazit na vodu zachraňovat závodníky v nouzi.

Sportem žijí v Barceloně všichni bez rozdílu národnosti, pohlaví či věku. Příkladem budiž výstup odhadem minimálně sedmdesátiletého bělovlasého Xaviho, oděného v dresu fotbalové Barcelony, který se před pátečními tréninky snažil za každou cenu probít skrze organizátory na vrchol 27 metrů vysoké skokanské věže.

Multifunkční hala Palau Sant Jordi na sluncem rozpáleném vrcholu Montjüic bude hosti na MS bazénové soutěže | Foto: Michal Jurman

A nutno dodat naprosto střízlivý. Ani tak s ním parta kolem Sergia neměla slitování. I sport má přeci svá jasná pravidla a minimálně bez plavek se přeci pane Xavi do vody neskáče.

Michal Jurman, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme