Nejprestižnější cyklistický závod? Jednoznačně Tour de France

Za pět dní začne největší závod světa. Zdá se vám taková charakteristika cyklistické Tour de France jako přehnaná? Tak zkuste najít jiný sport, ve kterém se na vítězství musí dřít ve 21 dnech. A své konkurenty z oboru, tedy Giro a Vueltu, strčí francouzský klenot do kapsy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger se obleká do bílého dresu pro nejlepšího mladého jezdce

Roman Kreuziger se obleká do bílého dresu pro nejlepšího mladého jezdce | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Každý z třítýdenních závodů je brutálně náročný, něčím krásný, svým způsobem specifický a drsný. Přesto nad nimi Tour vyčnívá. O španělské Vueltě se říká, že ji polovina pelotonu jede za trest a druhá jako přípravu na mistrovství světa. Giro d'Italia je asi posledním romantickým závodem evokujícím staré časy cyklistiky.

Třeba René Andrle o něm tvrdí, že je na pohled nejkrásnější. „Giro je nejhezčí cyklistický závod, co se týká přírody.“ Protože jaro je v rozpuku, květy dotvářejí jeho růžovou atmosféru, světle zelené listí nabíjí optimismem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejprestižnější cyklistický závod? Jednoznačně Tour de France!

Na vrcholcích Alp se cyklisté neškvaří jako v červenci na Tour v Pyrenejích, kolem není sežehlá země jako ve Španělsku. Ale zase tam může i sněžit. A ke kopcům ještě něco: třeba Romanu Kreuzigerovi sedí ty francouzské lépe. „Tour má jiné kopce, které mně asi víc vyhovují. Protože teďka jsem si potvrdil, že kopce, které jsou prudké, tak mi úplně nevyhovují.“

Ale to není ten důvod, proč je Tour největší ze všech závodů světa. Z těch cyklistických je nejstarší, pro další byl inspirací a jako originál je dál nejprestižnější. A pro týmy je i nejdůležitější v roce. Dokonce ho staví nad mistrovství světa. Narozdíl od Gira posílají nejsilnější možné sestavy.

„Furt sem nejedou top lidi, na Tour jedou všichni lidi dobří. Tady pořád může být někdo, kdo se na něco šetří nebo na něco připravuje. Ale na Tour jsou všichni dobří, tam se nestane, že někdo byl jo-ne a oni ho tam dali,“ popisuje René Andrle.

Tlak na jezdce

S tím souvisí i menší tlak, který na Giru na cyklisty je. „Tady na Giru je stres opravdu nulovej,“ prohlásil naprosto flegmaticky Roman Kreuziger. A to na Giru skončil šestý a byl lídrem své stáje.

Na Tour je pod tlakem rovnajícím se papiňáku i každý domestik. Proč? I kvůli tomu, že jde díky prázdninovému termínu, kdy se obvykle nic jiného neděje, o nejsledovanější sportovní akcí. Žádný jiný sport nesleduje na vlastní oči více lidí.

„Tam přijde taky hodně těch odborných, ale také strašně té veřejnosti celkové, to prostě zajímá každého. Tour je desetkrát větší, je to největší závod na světě. Tomu se nic nevyrovná, tam i nervy a všechny věci okolo jsou mega! To není nic jak tady,“ opět porovnává René Andrle Tour se svým oblíbeným Girem.

A Roman Kreuziger, přestože dlouhodobě bydlí v Itálii, nejlepší výsledek zajel na Giru a Francii zrovna nemusí, o Tour řekl. „Tour je Tour. Emoce, které dá Tour, určitě žádný jiný závod nedá.“ A Roman Kreuziger si je užije už v sobotu, v první etapě 98. Tour de France.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme