Největší vítězství v kariéře, zářil po triumfu v Challenger Cupu pilot Kopfstein

Čeští akrobatičtí piloti opět patří k těm nejlepším na světě. Dnes toto tvrzení potvrdil v rakouském Spielbergu Petr Kopfstein, který se v rámci série Red Bull Air Race stal historicky prvním mistrem světa kategorie Challenger Cup.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právě teď se stal Petr Kopfstein historicky prvním vítězem Challenger Cupu v Red Bull Air Race

Právě teď se stal Petr Kopfstein historicky prvním vítězem Challenger Cupu v Red Bull Air Race | Foto: Michal Jurman

„Jsem nadšený, protože vítěz tohoto závodu je vlastně vítězem celého Challenger Cupu. Je to obrovský úspěch a řadím ho na první místo. Nebyla to náhoda, stejné časy jsem jezdil i v tréninku a pak je zopakoval v závodě,“ zářil vítězný Petr Kopfstein.

Challenger Cup jsou specifické závody, všichni mají naprosto stejnou techniku a rozhoduje jen a jen umění pilota.

„Rozdíly ve strojích jsou absolutně minimální. Nemáme ani prostor si stroje nějak upravovat. O to je pro mě cennější, že jsem porazil úřadujícího mistra světa v akrobacii Le Vota,“ pochvaloval si český pilot.

Právě Francouz Le Vot mohl Kopfsteina o celkové vítězství připravit v posledním letu. To už byl český závodník na vedlejším letišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší vítězství v kariéře, zářil po triumfu v Challenger Cupu pilot Kopfstein

„Ani jsem nesledoval přímý přenos. Jenom jsem volal tátovi, jestli je tam zelená nebo červená. Dost jsem si věřil, protože jsem se časem hodně přiblížil traťovému rekordu. Ale mohlo se stát cokoliv, ale naštěstí nestalo,“ usmíval se Kopfstein.

Od tréninku nicméně český letec vyhrával, co se dalo, takže hlavní bylo zvládnout všechno psychicky.

„Mám sportovní psycholožku Evu Šauerovou, která mi pomáhá. S tím jsem problém neměl, jediným problémem bylo najít správnou linii. Pak už šlo všechno po správné cestě.“

Po dnešním vítězství se nabízí zásadní otázka, kterou je přestup Petra Kopfsteina do královské třídy Masters Class.

„To záleží také na tom, z jaké jste země. Tím, že je tam Martin Šonka, kterému držím palce, tak není reálné se k němu připojovat. Ale to jsou rozhodnutí, které jsou mimo moje kompetence, mimo dosah mých informací. Ale jsem si skoro jistý, že příští rok Masters lítat nebudu,“ uzavřel Petr Kopfstein.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme