Některé sporty už mají i v Česku svou průpravnou formu

Správné tenisové údery i baseballové a softballové odpaly jsou zpravidla dost složité a bez základů a tréninku si samotný zápas těžko zahrajete. Nejen tyto sporty ale už mají i v České republice svou průpravnou formu. Začínají s ní malé děti, ale kolikrát se hodí i dospělým.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ME softballistek v Praze - Tereza Jakešová a její práce v poli

ME softballistek v Praze - Tereza Jakešová a její práce v poli | Foto: Jan Beneš | Zdroj: Český rozhlas

„Učí se základní dovednosti jako běhání a správné chytání různých míčků,“ říká softballový trenér Petr Pospěch, který na starosti má hlavně děti. S těmi do osmi let hraje tzv. BeeBall, ty starší do deseti let učí už jakýsi předstupeň softballu - T-Ball.

„Při něm se pálí ze stojánku, na který se míček položí. Odpadá tak to nejtěžší, odpal z nadhozu. Děti ještě nemají zvládnutou techniku odpalu, navíc musíte mít dobrého nadhazovače, aby házel dobré míčky. Jinak ani nemáte co trefovat,“ dodává Pospěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průpravové sporty v praxi se zajímal Martin Charvát

O tom, jak správně trefit míč, vykládají celé hodiny i tenisoví trenéři. I proto vznikl minitenis, v Česku se hraje asi deset let. Před pár lety k němu pro ještě menší zájemce přibyl i babytenis.

Rozdíl oproti klasickému tenisu je kromě velikosti kurtu a rakety právě také v míčích.

„Míč na babytenis neskáče tak, jako ten standardní. Míč na minitenis je ještě větší, aby měly děti více času a zvládly techniku,“ vysvětluje sportovní ředitel Českého tenisového svazu Jaroslav Balaš.

„S tímhle míčem dokáže i úplný začátečník pracovat nad sítí. Sice bez techniky, ale zvládne to. S normálním míčkem určitě ne,“ pokračuje Balaš.

Ostatně, se svítivým velkým barevným tenisákem pro zpestření občas trénují i ti nejlepší hráči světa. „Ne každý rekreační hráč je ochotný akceptovat, že se bude techniku učit s míčem tohoto druhu. Určitě to ale není od věci,“ dodal sportovní ředitel Českého tenisového svazu.

Podobný princip má třeba také Flag footbal, bezkontaktní forma amerického fotbalu, ve které si hráči na znamení složení protihráče strhávají pásky.

Martin Charvát, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme