Nor Kristoff vyhrál 12. etapu TdF, Čech König přišel o dalšího pomocníka do hor

Zvlněnou 12. etapu Tour de France vyhrál nosrký spurter Alexander Kristoff z ruské stáje Kaťuša. Rodák z Osla měl po 185 kilometrech v cílovém městě Saint-Étienne nejvíce sil, druhý skončil Slovák Peter Sagan a třetí Francouz Arnaud Démare.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nor Kristoff se raduje z vítězství ve 12. etapě TdF, vedle něj dojíždí druhý Peter Sagan

Nor Kristoff se raduje z vítězství ve 12. etapě TdF, vedle něj dojíždí druhý Peter Sagan | Zdroj: Reuters

V průběhu etapy se opět dostala do úniku skupinka jezdců, kteří neohrožují cyklisty z popředí celkového pořadí. Peloton si ale uprchlíky nenechal příliš odskočit a do závěrečného spurtu přijela šedesátičlenná skupina.

V ní se nejlépe orientoval Nor Kristoff, který nedal soupeřům šanci a porazil i Petera Sagana, který dojel na letošní Tour už počtvrté druhý. Slovenský jezdec si ale s přehledem udržel zelený trikot pro vedoucího muže bodovací soutěže sprinterů.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Leopoldem Königem mluvil v cíli 12. etapy TdF reportér Tomáš Kohout

Ve vedoucí skupině přijel do Saint-Étienne i Leopold König. A protože hrdina středeční etapy Francouz Tony Gallopin dnes ztratil téměř šest minut, posunul se český jezdec na průběžné 19. místo. Přestože nešlo o horskou etapu, nebyl to podle Königa ''odpočinkový' den.

„Bylo zase ještě větší teplo, všichni byli unavení, a i když ti sprinteři ty kopce přejeli, tak jsem viděl třeba Greipela, jak se rezignovaně posouval dopředu. Nakonec spadnul a myslím si, že tou únavou. Ti lidé už nemají moc sil a teplo je vyčerpává možná ještě víc, než zima. Cítím se dost unavený, ale jsem rád, že si můžeme na to teplo ještě zvyknout před těžkými kopci.“

Königův tým NetApp jel relativně v klidu někde v polovině pelotonu. V závěru to ale bylo docela hektické. "Protože ty kopce přejeli kromě Kittela snad všichni sprinteři, takže to tam pak před cílem spadlo a museli jsme to dojíždět, ale naštěstí jsme všichni dojeli v hlavním poli," popisuje český jezdec.

König přišel o dalšího kvalitního vrchaře

Přesto ale přišel König o pomocníka do hor. Španěl David de la Cruz strávil den v úniku, ale ve sjezdu mu podklouzlo přední kolo a nejspíš si zlomil klíční kost.

„David měl pracovat hlavně v horách. Tiaga Machada zranění natolik ovlivňují, že v podstatě jen ‚přežívá,‘ tak jsem už přišel o 2 výborné vrchaře. Tak doufejme, že je zastoupí José Mendes s Bartozsem Huzarskim a že to nebude mít takový vliv," věří lídr stáje NetApp Leopold König.

Ve žlutém trikotu pro lídra závodu jede dál Ital Vincenzo Nibali. Zítra čeká na cyklisty první alpská etapa, která skončí po 197,5 km v horském středisku Chamrousse v nadmořské výšce 1730 metrů.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa: Bourg-en-Bresse - St. Étienne:
1. Kristoff (Nor./Kaťuša) 4:32:11, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Demare (Fr./FDJ.fr), 4. Albasini (Švýc./Orica), 5. Navardauskas (Lit./Garmin), 6. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step), 7. Bennati (It./Tinkoff-Saxo), 8. Coquard (Fr./Europcar), 9. Oss (It./BMC), 10. Dumoulin (Fr./AG2R), ...43. König všichni stejný čas, 92. Bárta (oba ČR/NetApp) -2:06

Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 51:31:34, 2. Porte (Austr./Sky) -2:23, 3. Valverde (Šp./Movistar) -2:47, 4. Bardet (Fr./AG2R) -3:01, 5. Pinot (Fr./FDJ.fr) -3:47, 6. Van Garderen (USA/BMC) -3:56, 7. Péraud (Fr./AG2R) -3:57, 8. Mollema (Niz./Belkin) -4:08, 10. Van den Broeck (Belg./Lotto) -4:18, 10. Fuglsang (Dán.) -4:31, ...19. König -8:25, 99. Bárta -1:28:57

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme